Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

$ 15 трлн або 40% всіх прямих іноземних інвестицій в світі є фіктивними


11.09.2019 12:56

$ 15 трлн або 40% всіх прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в світі є фіктивними. Про це йдеться в дослідженні Міжнародного валютного фонду та Копенгагенського університету, передає Liga.net.

Згідно з дослідженням, основна частина такого капіталу зосереджена в так званих податкових гаванях Люксембургу та Нідерландів. У цих країнах зберігається більше половини фіктивних ПІІ. І якщо додати до списку Гонконг, Британські Віргінські острови, Бермудські острови, Сінгапур, Кайманові острови, Швейцарію, Ірландію і Маврикій, то на ці 10 країн припадатиме більше 85% всіх фантомних інвестицій, говориться в дослідженні.

Як приклад автори документа призводять феномен Люксембургу з населенням 600 000 чоловік. Там на одного жителя, за статистикою, припадає $ 6,6 млн ПІІ (в цілому це $ 4 трлн на рік). Це стільки ж, скільки доводиться інвестицій на США, і більше ніж на Китай, відзначається в дослідженні. При цьому такі обсяги інвестицій ніяк не впливають на рівень добробуту жителів країни.

В основному фіктивні ПІІ зосереджені саме в тих місцях, де існує цілеспрямована політична стратегія, спрямована на залучення іноземних інвестицій в економіку, зокрема, завдяки нульовій або дуже низькій ставці корпоративного податку, відзначають експерти.

 

Джерело: Liga.net


Теги: | прямі іноземні інвестиції | ПІІ | інвестиції | податки |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.