Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР схвалила проект закону, що покращить корпоративне управління в акціонерних товариствах


25.06.2012 11:22

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) схвалила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств)» на черговому засіданні регулятора, що відбулося 21 червня 2012 року.

«Даний законопроект спрямований на підвищення ефективності та удосконалення корпоративного управління в акціонерних товариствах та приведення законодавства до директив Європейського Союзу, - коментує Олена Логвиненко, т.в.о. директора департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР. – Ми переконані, що успішний розвиток корпоративного управління забезпечує вітчизняному та іноземному інвестору надійний захист прав власності, виробництву – ресурси для подальшого розвитку, державі – ефективне управління процесами на ринку цінних паперів».

За словами пані Логвиненко, даним документом планується врегулювати чимало питань, серед яких - зміни до надання регулярної інформації, вдосконалення механізму проведення загальних зборів акціонерів, зокрема, в Законопроекті передбачена можливість проведення заочного голосування на загальних зборах акціонерного товариства. Крім того, пропоновані зміни запроваджують можливість викупу мажоритарним акціонером, що володіє 95 % акцій, залишку цінних паперів у інших акціонерів за біржовою вартістю. Також серед новацій документу – урегулювання функціонування корпоративного секретаря, механізмів перетворення акціонерних товариств та вдосконалення процедури ринкової оцінки вартості цінних паперів, в тому числі, тих, що підлягають викупу у акціонерів. В Комісії сподіваються, що прийняття закону сприятиме покращенню рівня корпоративного управління в акціонерних товариства та зробить такі підприємства більш прозорими та відкритими, а як наслідок – значно привабливішими для інвесторів.

Зауважимо, що законопроектом передбачені зміни до Кодексу законів про працю України, Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України, Законів України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», «Про цінні папери та фондовий ринок» та «Про акціонерні товариства».

Найближчим часом документ буде розміщено на офіційному сайті регулятора, де всі зацікавлені можуть залишити свої коментарі та побажання, та направлено на узгодження до профільних міністерств і відомств.


Теги: | акціонерні товариства | НКЦПФР | корпоративне управління | мажоритарні акціонери |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.