Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

АРІФРУ, FundMarket та Асоціація «Фондове Партнерство» запускають спільний проект «Культура ведення бізнесу на фондовому ринку України»


10.02.2012 10:25

В рамках проекту буде створено ренкінг прозорості та відкритості компаній-учасників фондового ринку України, який буде діяти на постійній основі. Результати першого ренкінгу будуть оголошені в квітні 2012 р.

Ренкінг компаній-учасників фондового ринку буде проводиться за двома видами діяльності: торговці цінними паперами і компанії з управління активами. Проект працюватиме на постійній основі. Оновлення інформації здійснюватиметься один раз на квартал. Результатом проекту стане створення ресурсу з постійно поновлюваними ренкінгами в режимі он-лайн у відкритому доступі.

«Світова практика і культура ведення бізнесу ґрунтується на відкритості і прозорості. Мета проекту – не визначити кращих чи гірших. Важливо привернути увагу фондового ринку до відкритості, як основного принципу ведення бізнесу», – говорить директор Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України Юрій Бойко. На переконання Юрія Бойка, аналіз і незалежна оцінка українських компаній дозволить розкрити існуючі проблеми, а також знайти для них вирішення.

Створення ренкінгів компаній-учасників фондового ринку – перший етап масштабного проекту АРІФРУ, FundMarket та Асоціації «Фондове Партнерство». Ренкінг спрямований на  проведення початкових робіт зі збору та обробки даних з офіційних веб-сайтів учасників для подальшого якісного аналізу в рамках діючої програми АРІФРУ «Культура ведення бізнесу на фондовому ринку України». «Сьогодні найбільшу кількість нарікань по темі прозорості та відкритості можна почути на адресу емітентів. Але це несправедливо. Як мінімум, нарікання і звинувачення ситуацію не змінюють. З іншого боку, професійні учасники повинні самі показати приклад того, що означає бути відкритим і прозорим. Упевнений, що такий підхід змінить в решті решт позицію самих емітентів», – зазначає Юрій Бойко.

За словами президента Асоціації «Фондове Партнерство» Ірини Зарі, сьогодні одним з ключових завдань для ринку є створення передумов до повернення на нього іноземних інвесторів і формування інституту внутрішнього інвестора. Необхідність бути відкритими і публічними для профучасників очевидна. Створення ренкінгів дозволить проаналізувати ту інформацію, яку учасники ринку сьогодні розкривають про себе і виробити єдині підходи до прозорості і відкритості. «Ініціатива АРІФРУ з дослідження сайтів на предмет їх публічності – важливий і своєчасний крок. Наша Асоціація об'єднує найбільш активних торговців цінними паперами українського ринку, тому ми зацікавилися цим проектом», – коментує Ірина Заря.

Найближчим часом Асоціація «Фондове Партнерство» спільно з організаторами проекту розробить методологію та критерії оціночного аналізу. «Нам необхідно буде визначити критерії та базові підходи до розкриття інформації профучасників. Мова не тільки про вимоги українського законодавства. Ми маємо намір врахувати міжнародний досвід публічності на фондовому ринку», – зазначає Ірина Заря.

Керівник порталу FundMarket Роман Мотичак говорить, що участь незалежного профільного видання в проекті стане запорукою найбільш повного і об'єктивного висвітлення результатів роботи по організації рейтингів. «Звернення АРІФРУ до редакції Fundmarket з організації рейтингів – показовий крок як для нашого порталу, так і для ринку в цілому. Завдання FundMarket не тільки акумулювати інформацію, а й забезпечити своєчасне висвітлення результатів оцінки в онлайн-режимі», – зазначає Роман Мотичак.

На переконання Романа Мотичака, перший етап дасть не просто зріз по ринку. Дослідження стане стимулом для профучасників виправити можливі існуючі недоробки в питанні розкриття інформації, а самим організаторам проекту перейти до наступного етапу дослідження. «Перший ренкінг будуватиметься за принципом наявності або відсутності інформації на офіційних ресурсах компаній-учасників фондового ринку. На другому етапі ми плануємо провести якісний аналіз контенту цієї інформації », – зазначає Роман Мотичак.

За словами Юрія Бойка, мета дослідження – визначити, як компанії-учасники фондового ринку розкривають інформацію не тільки про свої інструменти, продукти або послуги, але й про своє підприємство в цілому. В АРІФРУ переконані, що розкриття інформації є засадовим фактором для залучення потенційних клієнтів. «Клієнтів найчастіше цікавлять не тільки послуги, які надає компанія, а й інформація про саму компанію: історія діяльності, результати діяльності, менеджмент компанії, власники і т.п.», - зазначає Юрій Бойко.

За інформацією організаторів, на сьогоднішній день в попередній список дослідження включені 756 ліцензованих торговців цінними паперами і 344 компаній з управління активами. Список сформований на базі інформації АРІФРУ.

 

Інформаційна довідка:

АРІФРУ- державна установа «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку» почало свою діяльність в 1998 р. Основною метою організації є всебічний розвиток інфраструктури фондового ринку та забезпечення його відповідності світовим стандартам. З 2007 року Агентство є Уповноваженою особою з розкриття інформації емітентів цінних паперів в загальнодоступній інформаційній базі даних ДКЦПФР про ринок цінних паперів. У 2003 році фахівці АРІФРУ створили Єдиний інформаційний масив даних про емітентів цінних паперів - Інтернет-портал www.smida.gov.ua.

Асоціація «Фондове Партнерство»(раніше - Асоціація ПФТС) - створена в лютому 1996 року як професійне об'єднання торговців цінними паперами. На сьогоднішній день є найбільш авторитетною бізнес-асоціацією професійних учасників ринку цінних паперів, визнаної серед професіоналів, представників органів державної влади та інвесторів на ринку цінних паперів, як в Україну, так і за її межами.

FundMarket- Інтернет-портал, завдання якого полягає в оперативному наданні різної професійної інформації для обслуговування інтересів всіх учасників фондового ринку: інвесторів, емітентів, фінансових посередників; у висвітленні в on-line-режимі найбільш важливих подій, процесів і тенденцій, властивих вітчизняним і глобальним ринків капіталу

FinPR- перша в Україні спеціалізована компанія в сфері фінансового PR і комунікаційного консалтингу. Компанія надає комплексні послуги з інформаційного супроводу клієнта з метою налагодити його ділову репутацію, тим самим підвищуючи інвестиційну привабливість.

 

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтесь:

Іван Самойленко, керівник проекту FinPR

р. тел. (044) 390-73-18

факс (044) 390-73-19

i.samoylenko@finpr.com.ua


Теги: | АРІФРУ | прозорість | КУА | фондовий ринок | професійні учасники | ренкінг | публічність компаній | транспарентність |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.