Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Банкіри прогнозують послаблення гривні наприкінці року в межах до 29 грн/$1


13.11.2020 15:08

Гривня до кінця 2020 року може ослабитися в межах до 29 грн/$1, зокрема через перспективу зростання випадків захворювання COVID-19 і посилення карантинних заходів.

Так вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Перспективи поширення епідемії та посилення карантинних заходів і в Україні, і в країнах - торговельних партнерах, є наразі важливим чинником невизначеності. (...) До кінця року не виключене зростання до 29,00 грн/$1, але з огляду на те, буде чи не буде впроваджено жорсткий карантин і якими будуть економічні наслідки", - зазначив директор департаменту казначейства і фондових ринків Правекс Банку Артем Красовський.

За його оцінками, зміцнення гривні в листопаді зумовлене загальним падінням долара до більшості валют у зв'язку з виборами в США, а також наявністю на ринку кількох великих продавців-експортерів і вичікувальною позицією, яку зайняли покупці.

"Не думаю, що це (зміцнення гривні - ІФ) певний продиктований фундаментальними чинниками довгостроковий тренд. Тільки-но (і якщо) ситуація з виборами в США нормалізується, курс долар/гривня, найімовірніше, дуже швидко повернеться на рівень 28,40-28,50 грн/$1", - вважає експерт.

Він наголосив, що поки що не очікує зміцнення гривні до рівня 28,00 грн/$1.

За оцінками директора департаменту казначейства Ідея Банку Ярослава Кабіна, Національний банк залишається активним гравцем на валютному ринку, зокрема, останнім часом він активно викуповує залишок пропозиції на ринку, не даючи курсу зміцнитися ще сильніше, тому очікувати зміцнення до рівня 28,00 грн/$1 і нижче не варто.

Фінансист прогнозує в найближчі тижні курсовий коридор на рівні 28,10-28,50 грн/$1 і 29,00 грн/$1 на кінець року.

За його словами, серед головних чинників зміцнення курсу гривні після 5 листопада можна відзначити продаж експортерами валютної виручки для оплати податку на прибуток за третій квартал, а також зменшення обсягів купівлі валюти великими імпортерами енергоносіїв і електроніки у зв'язку зі зниженням попиту в очікуванні другої хвилі коронавірусу.

Окрім цього, на зміцнення курсу вплинуло зниження динаміки відходу з ринку ОВДП нерезидентів, додав Кабін.

За оцінками головного менеджера з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Сергія Колодія, до кінця року курс буде в інтервалі 28,5-29,0 грн/$1, а середньорічний курс становитиме близько 26,8 грн/$1.

"Глобальних змін ми не очікуємо: нерезиденти продовжать виходити з ОВДП, а компанії та банки з іноземним капіталом - виплачувати відстрочені дивіденди за 2019-й; цінова динаміка на основні експортні товари залишиться сприятливою; перспективи впровадження часткового або повного локдауну залишаються високими", - пояснив експерт.

Колодій зазначив, що головними причинами зміцнення гривні наприкінці минулого тижня було поліпшення очікувань майбутньої динаміки валют країн, що розвиваються, на тлі результатів виборів у США і одночасного ралі на ресурсних ринках, а також закінчення терміну подання податкових декларацій за податком на прибуток за третій квартал 9 листопада й наближення кінцевого терміну його сплати 19 листопада.

"Розворот тренда (зміцнення курсу гривні -ІФ) змінює очікування на ринку і створює дисбаланс попиту та пропозиції: покупці валюти можуть відкласти свої угоди, а продавці намагаються швидше продати. В цей час, найчастіше, відбуваються валютні інтервенції НБУ. Потім ринок балансується", - пояснив експерт.

Начальник управління дилінгових операцій банку "Південний" Олег Ропяк пояснив, що для зміцнення гривні є об'єктивні передумови, передусім сплата квартальних податків, яка триватиме до 20 листопада 2020 року.

"До цієї дати долар поставить локальне дно. Можливо, це буде 28,00 грн/$1, можливо діапазон 27,80-28,00 грн/$1, усе залежить від агресивності регулятора на купівлю долара", - додав він.

Ропяк прогнозує, що НБУ спробує розвинути висхідну корекцію долара після 20 листопада, метою якої, найімовірніше, стане позначка 28,50 грн/$1.

Як повідомив радник голови правління Кредитвест Банку Василь Невмержицький, продаж долара населенням перед святами, податкові платежі й виплати зарплат, що потребують додаткових гривневих ресурсів, а також значне зниження впливу на ринок попиту з боку імпортерів у грудні посприяє зміцненню гривні до 28,20 грн/$1 ближче до кінця року.

Невмержицький пояснив, що причиною послаблення гривні в жовтні стало те, що експортери не квапилися продавати виручку, оскільки в них було достатньо гривні після великих виплат ПДВ-відшкодування Держказначейством, банки-нерезиденти купували валюту для виплат дивідендів, а нерезиденти поступово виходять із гривневих ОВДП, збільшуючи попит на валюту.

"На ці чинники наклалися девальваційні очікування. Традиційно в Україні восени всі очікують, що гривня почне слабшати. А цього року настрої підігрівалися ще і другою хвилею пандемії. Якщо резюмувати, то головною причиною послаблення гривні в жовтні стала психологія", - підсумував він.

На думку експерта, психологічний чинник згодом зумовив розворот курсового тренда.

"Тільки-но стало зрозумілим, що попиту на валюту недостатньо, ринок швидко рушив у зворотному напрямі. Валюту активно розпродували і спекулятивно налаштовані учасники, і експортери, котрі додатково посилювали тиск на долар. При цьому обсяги купівлі валюти різко скоротилися", - пояснив Невмержицький.

За його оцінками, в листопаді гривня перебуватиме в діапазоні 28,0-28,40 грн/$1.

"Ситуативне зміцнення гривні нижче за 28 грн/$1 не виключено. Проте навряд чи в листопаді гривня зможе закріпитися нижче за цей рівень. У другій половині місяця активізуються виплати ПДВ-відшкодування і, з високою імовірністю, відбудеться коригування", - додав фінансист.

"Враховуючи останні новини США, вважаю, що Україна все-таки може розраховувати на досить значні інвестиції. Припускаю, що до кінця 2020 року торговий діапазон на міжбанку перебуватиме в межах 27,70-28,60 грн/$1", - зазначив директор департаменту казначейських операцій Акордбанку Юрій Єфремов.

За його словами, стрімке зростання курсу долара було, передусім, пов'язане з політичною ситуацією навколо рішення Конституційного суду, на яке відреагували нерезиденти, котрі почали активно виходити з досить прибуткових ОВДП і скуповувати валюту.

У результаті впливу таких чинників курс сягнув позначки на рівні 28,60 грн/$1, при тому, що попит на валюту не був підкріплений імпортними контрактами, тому після зміни настроїв нерезидентів спостерігалося зміцнення гривні до 28,10 грн/$1, пояснив експерт.

За словами головного економіста Креді Агріколь Банку Олександра Печерицина, на зміцнення гривні вплинуло відразу кілька сезонних або короткострокових чинників: зростання цін на агропродукцію на світовому ринку, що спричинило збільшення експорту, збільшення обсягів продажу валюти експортерами на початку місяця для виплати заробітної плати й держкомпаніями - для сплати квартальних податків.

Крім того, завершення активної фази репатріації дивідендів нерезидентами зменшили обсяг попиту, надавши підтримку тимчасовому зміцненню гривні, додав експерт.

Таку думку розділяє виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова, яка пояснила тимчасове зміцнення гривні настанням у середині листопада крайнього терміну сплати квартальних податків.

Вона прогнозує, що середньорічний обмінний курс за підсумками 2020 року буде близьким до 27 грн/$1.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | COVID-19 | карантин | гривня | долар | курс валют | девальвація |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.