Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Бізнес у лютому поліпшив оцінку перспектив у відповідь на ослаблення карантину


02.03.2021 17:01

Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), розраховуваний Нацбанком, у лютому підскочив до 48,8 із 37,6 у січні, і це найкращий результат із жовтня 2020 року.

Про це йдеться в повідомленні центробанку, передає «Інтерфакс-Україна».

"У лютому підприємства всіх секторів, залучені до щомісячного опитування, поліпшили очікування за результатами своєї діяльності", - констатує НБУ.

Підприємства промисловості продемонстрували найкращу динаміку і вперше за останні чотири місяці оптимістично оцінили власні економічні перспективи: в лютому секторний індекс зріс до 50,3 із 38,6 у січні. Промисловці поліпшили свої очікування щодо обсягів виробництва продукції і нових замовлень, зокрема експортних, уточнив центробанк.

Він зазначив, що підприємства сфери торгівлі й послуг також суттєво підвищили оцінки своїх економічних перспектив після завершення січневого локдауну: індекси обох секторів зросли в лютому до 49,0 із січневих 33,3 у торговельних підприємств і 39,7 - у підприємств сфери послуг. Поліпшення очікувань обсягів нових замовлень, товарів для продажу і послуг свідчить про відновлення роботи цих секторів.

Найнижчі оцінки залишаються у підприємств будівництва (будівництва житла). Індекс сектора в лютому лише незначно покращився - до 35,3 після падіння до 33,1 в січні, йдеться в повідомленні НБУ. Згідно з ним, будівельники під впливом сезонного скорочення економічної активності очікують скорочення обсягів будівництва і нових замовлень з одночасним зростанням вартості послуг підрядників, сировини і матеріалів.

Регулятор зазначив, що загалом очікування підприємств 12-й місяць поспіль перебувають на рівні нижче рівноважного значення (50 пунктів). Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на свою продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини й товарів постачальників і поки що не очікують збільшення чисельності своїх працівників.

Щомісячне опитування проводили з 3 до 19 лютого 2021 року. У ньому взяли участь 194 підприємства. Серед опитаних підприємств 38,7% - компанії промисловості, 31,4% - сфери послуг, 25,3% - торгівлі, 4,6% - будівництва. 35,1% респондентів - великі підприємства, 28,4% - середні, 36,6% - малі.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | Індекс очікувань | ділова активність | НБУ | бізнес | карантин |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.