Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Частка тіньових операцій в Україні в 2018 році становила 24% ВВП


18.02.2020 13:38

Частка тіньових операцій в Україні у 2018 році становила 23,8% ВВП, або 846 млрд грн.

Про це свідчать попередні результати дослідження Ernst & Young за підтримки Mastercard, оприлюднені Національним банком України (НБУ).

"За результатами дослідження української економіки, 846 млрд грн, або 23,8% від офіційного ВВП за 2018 рік, перебуває в тіні, з них 19,7% ВВП (702 млрд грн) становить готівкова тіньова економіка, 4,1% ВВП (144 млрд грн) - домашнє виробництво товарів для власного кінцевого використання, тобто негрошова тіньова економіка", - зазначили в НБУ.

Згідно з дослідженням, 26,2% "готівкової тіньової економіки" - це "наслідкова тіньова економіка", де ініціаторами розрахунку готівкою є продавець і покупець. Решта 73,8% від загального обсягу українського тіньової економіки (14,4% ВВП, або 512 млрд грн) - "пасивна тіньова економіка", вигоду від якої отримує лише продавець.

Центробанк зазначив, що дослідження Ernst & Young також містить перелік потенційних заходів для зменшення "пасивної тіньової економіки" та стимулювання розвитку безготівкових платежів. Так, на думку експертів, на зниження частки тіньової економіки може позитивно вплинути перехід на здійснення соцвиплат виключно у безготівковій формі, запровадження податкових пільг, встановлення торговельних POS-терміналів представниками малого та середнього бізнесу (МСБ), а також додаткове стимулювання торговців та споживачів до проведення безготівкових розрахунків.

Центробанк додав, що, за даними Mastercard, лише 38% МСБ в Україні надають клієнтам можливість оплати за товари та послуги безготівково.

За інформацією Нацбанку, відповідне дослідження було проведене в рамках укладеного меморандуму про співпрацю Ernst & Young з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Нацбанком і Державною службою статистики України.

НБУ уточнює, що Ernst & Young провела подібні дослідження в 33 країнах світу, серед яких Чехія, Польща, Словенія, Словаччина, Хорватія, Болгарія, Боснія та Герцеговина, Сербія та інші. Історично рівень тіньової економіки серед зазначених країн коливався від 10,1% до 26,9% від обсягу ВВП.

"Дослідження в європейських країнах підтверджують, що збільшення частки безготівкових платежів на 100% сприяє зменшенню рівня тіньової економіки на 0,6-3,7% від ВВП, а державні доходи збільшуються на 0,1-0,8% від ВВП досліджуваних країн", - зазначив регулятор.

Як повідомлялося, Стратегія розвитку фінансового сектору передбачає зниження частки тіньової економіки із 30% ВВП (за розрахунками Мінекономрозвитку за 2018 рік) до не більше ніж 20% ВВП до 2025 року.

      

Джерело: веб-сайт НБУ, Інтерфакс-Україна


Теги: | тіньова економіка | економіка | бізнес | ВВП | бюджет | зарплата |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.