Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Данилишин розкритикував політику утримання високої облікової ставки НБУ


26.06.2019 13:14

Держава витісняє приватних позичальників із кредитного ринку країни активними держзапозиченнями та високим рівнем облікової ставки, вважає голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин.

"Мають рацію ті, хто стверджує: Нацбанк "додає масла у вогонь", тривалий час підтримуючи облікову ставку на досить високому рівні (зараз чи не вдвічі вище споживчої інфляції)", - написав він на сторінці у Facebook у вівторок.

За словами Данилишина, висока ставка НБУ зумовлює високу дохідність за державними облігаціями.

"Справді, який сенс українським банкам кредитувати суб'єкти економіки з усіма пов'язаними з цим ризиками та наслідками, коли можна просто придбати мінфінівські ОВДП (облігації внутрішньої держпозики - ІФ) із дохідністю 18-19% річних і спокійно "стригти купони", - написав він.

Глава Ради Нацбанку погодився з нещодавнім рішенням центробанку дозволити українським банкам здійснювати короткострокове кредитування у гривні юридичних осіб-нерезидентів для придбання ними ОВДП на термін менше ніж 14 днів.

"Такий надкороткий строк не дозволяє приєднатися до тих критиків, які вважають, що це рішення Нацбанку відволікатиме серйозні обсяги ресурсів від кредитування економіки", - написав він.

Правління НБУ 6 червня вирішило зберегти облікову ставку на рівні 17,5% річних.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | НБУ | облікова ставка | кредит | економіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.