Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Дефіцит держфінансів України у 2023 році становитиме $3-4 млрд на місяць, — МВФ


13.10.2022 10:40

На Україну чекає важкий 2023 рік, щомісячний дефіцит державних фінансів попередньо оцінюється в $3-4 млрд. Тож необхідно забезпечити стійкість економіки, і МВФ підтримає: найближчим часом буде скликаний міжнародний форум для вирішення цієї проблеми.

Про це повідомила директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, передає «Інтерфакс-Україна».

«Нам потрібно вивчити, як забезпечити стійкість економіки. За нашими попередніми оцінками, щомісяця необхідно від трьох до чотирьох мільярдів доларів», – сказала вона.

Відповідаючи на заклик президента України Володимира Зеленського організувати економічний форум, який збиратиметься на регулярній основі та розглядатиме макроситуацію в країні, дефіцит її фінансування та вирішуватиме проблему його скорочення, Георгієва повідомила, що така робота вже ведеться.

«Ми будемо скликати форум так швидко як це можливо», – заявила глава МВФ.

Вона також зазначила, що Фонд має нову платформу для взаємодії, яка дозволяє проводити моніторинг спільно з радою директорів, що є шляхом до повноцінної програми для України, до якої закликав Зеленський.

Георгієва уточнила, що команда Фонду спільно з українською командою одразу після щорічних зборів МВФ та СБ займеться визначенням макроекономічних рамок та бюджету України. Вона нагадала, що міжнародні партнери України вже мобілізували $35 млрд, значну частину яких уже перераховано, і закликала до подальшої підтримки, особливо у вигляді грантів.

За словами Георгієвої, подальші потреби будуть визначатися, по-перше, вартістю соціальних послуг, яка залежить від війни та від міграції, по-друге, вартістю відновлення життєво важливої інфраструктури, яка також залежить від війни та від розміщення пріоритетів.

«І по-третє, які енергетичні потреби країни, скільки потрібно імпортувати, щоб забезпечити людей в Україні, і це залежить, звичайно, від жахів війни», – додала директорка-розпорядниця.

Нагадаємо, Європейська комісія збирається надавати Україні 1,5 млрд євро щомісяця протягом 2023 року для бюджетної підтримки.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна», FinClub


Теги: | бюджет | МВФ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.