Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Дефіцит платіжного балансу в жовтні склав $300 млн


01.12.2020 16:49

Зведений платіжний баланс України у жовтні 2020 року сформовано з дефіцитом $0,3 млрд порівняно з профіцитом $2,1 млрд рік тому.

За даними Нацбанку, профіцит поточного рахунку платіжного балансу в жовтні склав $817 млн, тоді як торік зафіксовано його дефіцит у $656 млн.

Це сталося завдяки значному додатному сальдо первинних доходів, що сформувалося через відсутність виплат за реструктуризованим боргом, та звуженню дефіциту зовнішньої торгівлі. Останнє було спричинене поглибленням падіння імпорту товарів і послуг, тоді як експорт залишився на минулорічному рівні.

Профіцит рахунку поточних операцій за 10 місяців року склав $5,06 млрд порівняно з дефіцитом $6,2 млрд торік, а дефіцит фінансового рахунку – $5,9 млрд (торік його профіцит склав $8,3 млрд).

За фінансовим рахунком зберігався відтік капіталу в $1,2 млрд, хоча його обсяг був меншим ніж у вересні, він був забезпечений усіма секторами. Помірний вихід нерезидентів з ОВДП у гривні сформував незначний відтік капіталу державного сектору. А відтік капіталу приватного сектору відбувся за рахунок виплат за торговими кредитами і довгостроковими позиками, а також від’ємних реінвестованих доходів.

У результаті зведений платіжний баланс сформований із дефіцитом $343 млн, а міжнародні резерви зменшилися до $26,1 млрд, що покриває 4,4 місяця майбутнього імпорту.

У жовтні експорт товарів залишився майже на рівні аналогічного періоду торік (зменшився на 0,1%) і склав $4,2 млрд. У вересні експорт зріс на 1,5%.

Імпорт товарів продовжив скорочуватися високими темпами – на 19,6% (у вересні – на 16,2%) і становив $4,7 млрд.

У грудні 2019 року профіцит зведеного платіжного балансу становив $3,3 млрд. Загалом торік зведений платіжний баланс сформувався з профіцитом у $6 млрд, що вдвічі більше, ніж у 2018 році – $2,9 млрд.

Джерело: вебсайт НБУ, FinClub


Теги: | платіжний баланс | бюджет | експорт | імпорт | дефіцит |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.