Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Держбюджет втратив 9 млрд гривень внаслідок укріплення курсу, - Рахункова палата


29.08.2019 15:31

Зміцнення гривні призвело до невиконання плану доходів державного бюджету.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Вінзауважив, що майже 40 % обсягу доходів  обраховуються з використанням курсу гривні до долара США чи євро. Пацкан нагадав, що з початку року гривня зміцнилася до долара США на 9 %. За оцінкою Рахункової палати, через менший офіційний курс ніж прогнозувався, недоотримано 9,2 млрд грн доходів.

«Але зміцнення гривні не є наслідком успіхів економіки України чи зростання її інвестиційної привабливості», - зазначив голова Рахункової палати.

Він нагадав, що в останні роки експорт товарів і послуг та грошові перекази із-за кордону, насамперед від трудових мігрантів є основними джерелами надходження в Україну валюти. Навіть у сприятливих умовах на зовнішніх сировинних ринках основних товарів українського експорту в першому півріччі зростання експорту товарів становило 5,9 %, що значно менше від прогнозованого 9,1 %. Водночас, з  експортом послуг ситуація дещо краща. У результаті експорт товарів і послуг зріс на 7,2 %, при прогнозі зростання на 8,3 %. При цьому імпорт товарів і послуг зріс на 7,9 %.

«Через це від’ємне сальдо торговельного балансу, визначене за методологією платіжного балансу, у першому півріччі цього року, порівняно з відповідним періодом попереднього року, зросло до 4,4 млрд дол. США. У першому півріччі цього року значно меншим від прогнозованого обсягу і меншим порівняно з відповідним періодом попереднього року стало надходження прямих іноземних інвестицій», - додав голова Рахункової палати.

Крім того, за даними Національного банку України, обсяг грошових переказів через платіжні системи у першому півріччі цього року, порівняно з відповідним періодом минулого року, знизився на 9 %. «Звичайно, значна частина грошових переказів із-за кордону від трудових мігрантів надходить поза системами переказів. Однак, думаю, і там ситуація аналогічна», - додав він.

Голова Рахункової палати також наголосив, що в першому півріччі виникло нове за останні роки значне джерело надходження в Україну валюти – кошти нерезидентів, які продають валюту в Україні та активно скуповують облігації внутрішньої державної позики. І все через постійну необхідність виплачувати з державного бюджету значні кошти на погашення й обслуговування боргів, які в основному здійснюються за рахунок нових запозичень. Дохідність облігації внутрішньої державної позики через це зросла до 19,2 %. Тому вони стали надприбутковими і дуже вигідними для нерезидентів.

За даними Нацбанку станом на 20.08.2019 обсяг облігацій внутрішньої державної позики у власності нерезидентів з початку року зріс на 81,2 млрд грн, або у 14 разів, і становив 87,5 млрд гривень. «Завдяки цьому до України надійшло понад 3 млрд дол. США. Це стало головним чинником укріплення гривні. Але отримані від нерезидентів кошти треба буде дуже скоро повертати з бюджету, ще й з немалими відсотками», - наголосив Пацкан.

Голова Рахункової палатидодав, що в майбутньому через зміцнення гривні збільшуватиметься від’ємне сальдо торговельного балансу. «Укріплення гривні стимулюватиме зростання імпорту і стримуватиме експорт українських товарів і послуг. Водночас це стримуватиме зростання цін, насамперед на імпортні товари», - додав він.

За його прогнозом, в подальшому на курс гривні впливатиме кон’юнктура на світових сировинних ринках основних товарів українського експорту і критичного імпорту; економічна ситуація в країнах, де перебуває значна кількість трудових мігрантів з України та ситуація на ринку внутрішніх запозичень.

Джерело: веб-сайт Рахункової палати України


Теги: | гривня | бюджет | курс валют |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.