Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Директор АРІФРУ розкрив проблему прозорості фондового ринку перед українськими юристами


18.03.2011 13:58

17 березня 2011 року директор Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, Юрій Бойко, виступив на засіданні Комітету з питань фондового ринку Асоціації юристів України з доповіддю: «Культура прозорості і відкритості емітентів на фондовому ринку України і закордоном».

Метою доповіді було привернути увагу українських юристів до проблем фондового ринку, пов’язаних з відсутністю у емітентів розуміння необхідності бути прозорими і розкривати інформацію про свою діяльність. На думку спікера, недотримання норм прозорості емітентами цінних паперів є основною причиною слабких темпів розвитку фондового ринку України: «На відміну від західних країн, в Україні розкриття інформації учасниками ринку все ще має вимушений характер. Причиною цього є відсутність у емітентів та представників ділових кіл розуміння економічного ефекту прозорості». В країнах з розвиненою економікою прозорість компаній є запорукою капіталізації бізнесу. Довіра інвесторів і відкритість грають у визначенні ринкової вартості компанії більшу роль, ніж її фінансові показники. Тому залучення іноземних інвестицій до України може відбутися тільки за умови дотримання бізнесами принципів прозорості.

В ході доповіді директор АРІФРУ детально зупинився на ролі правової сфери в регулюванні процесу розкриття інформації на фондовому ринку. Юридична складова прозорості передбачає наявність законодавчих норм, які зобов’язують емітентів розкривати інформацію про свою діяльність перед державою. І такі норми в Україні існують. Держава стимулює компанії до відкритості за допомогою Закону України «Про акціонерні товариства» і Положення Держкомісії з цінних паперів «Про розкриття інформації емітентами». Однак, як зазначив пан Бойко, без наявності внутрішнього стимулу до прозорості законодавче регулювання є малоефективним: «Компанії не зацікавлені бути прозорими. В Україні рівень корпоративної культури не дозволяє емітентам розкривати інформацію в такому об’ємі, який є нормою для західних країн. Спираючись на досвід закордонних ринків, необхідно знайти баланс між юридичним аспектом процесу розкриття інформації та розумінням його економічної і комунікаційної цінності».

Доповідач приділив увагу європейському досвіду регулювання відносин на ринку цінних паперів і питанням його впровадження в Україні. «Підвищенню прозорості на фондовому ринку України повинно сприяти вдосконалення технологій розкриття інформації, розвиток експертної сфери та інфраструктури ринку. Спеціалісти АРІФРУ активно працюють над вирішенням цих завдань, беручи до уваги досвід своїх закордонних колег», - відзначив Юрій Бойко.

На завершення доповіді директор АРІФРУ звернувся до членів Асоціації юристів України з проханням долучитися до вирішення проблеми прозорості на вітчизняному ринку цінних паперів і підкреслив необхідність вдосконалення законодавства в сфері поряд з розвитком саморегулювання.


Теги: | АРІФРУ | Юрій Бойко | Асоціація юристів України | доповідь | відкритість | прозорість |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.