Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Дивіденди глобальних компаній можуть скоротитися на $ 500 мільярдів, - дослідження


20.05.2020 16:59

Обсяг дивідендів, що виплачуються компаніями по всьому світу, при найгіршому сценарії в цьому році може скоротитися на $ 493 млрд через заходи, що вживаються для підтримки фінансових показників в умовах пандемії.

Про це свідчить дослідження компанії Janus Henderson, передає StockWorld.

Оптимістичний сценарій передбачає зниження дивідендів на $ 213 млрд (15%) - до $ 1,21 трлн. Однак цей сценарій враховує лише вже оголошені скорочення або ті, що очікуються найближчим часом.

Як зазначає Financial Times, з початку викликаної пандемією кризи компанії вже оголосили про зниження дивідендів на десятки мільярдів доларів. При цьому Royal Dutch Shell і телекомунікаційна BT Group скоротили виплати вперше за останні десятиліття.

У Janus пояснили велику різницю між двома сценаріями швидким розвитком ситуації навколо пандемії та ймовірністю того, що "деякі компанії просто знизять дивіденди, а не повністю відмовляться від них".

За даними компанії, в першому кварталі обсяг виплат акціонерам, навпаки, виріс - на 3,6%, до $ 275,4 млрд.

Під час світової фінансової кризи 2008-2009 років дивіденди впали на 30%. На думку аналітиків Janus, в деяких регіонах, включаючи Європу і Великобританію, падіння цього разу може бути ще більшим. У Північній Америці вплив спалаху захворювання буде меншим у зв'язку з великою кількістю технологічних компаній.

У Janus вважають, що в Азії вплив пандемії на дивіденди проявиться в наступному році, оскільки розмір виплат в поточному році вже був встановлений на основі прибутку за 2019 рік.

Серед найбільш постраждалих галузей, швидше за все, виявиться банківський і нафтовий сектор, гірничодобувна і обробна промисловість, а також аерокосмічна галузь. У той же час, дивіденди технологічних і фармацевтичних компаній, а також виробників харчових продуктів і споживчих товарів менш схильні до впливу кризи.

За словами аналітика Janus Бена Лофтхауза, зниження, ймовірно, буде "дуже різким", однак на тлі безпрецедентних заходів підтримки з боку урядів і центробанків "нам залишається лише сподіватися на швидке відновлення".

 

Джерело: StockWorld


Теги: | дивіденди | криза | економіка | коронавірус |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.