Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

ДКЦПФР представила свої напрацювання у сфері захисту прав інвесторів


15.12.2011 13:39

Керівники ДКЦПФР (Державної Комісії з цінних паперів та фондового ринку) взяли участь у засіданні круглого столу з питань захисту прав інвесторів на ринку цінних паперів, що був організований 14 грудня 2011 року Громадською радою при регуляторі за підтримки ДКЦПФР та Української асоціації інвестиційного бізнесу. Комісію на заході представляли Дмитро Тевелєв, Голова ДКЦПФР, Євген Воропаєв, Директор Департаменту з питань контрольно-правової роботи ДКЦПФР, та Юрій Бойко, Директор АРІФРУ (Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України).
 
Відкриваючи сесію, присвячену новим законодавчим ініціативам щодо захисту прав інвесторів на ринку цінних паперів, пан Тевелєв зауважив, що ключовою фігурою на фондовому ринку і сьогодні, і в перспективі є інвестор. «Одна із ключових цілей Комісії, разом із створенням ефективного фондового ринку – захист прав та інтересів інвесторів. Ми заявляли, що ставимо перед собою задачу стати адвокатом інвесторів в Україні і спрямовуємо свої зусилля на її реалізацію: робимо інформацію про фондовий ринок доступною, впроваджуємо сучасні правила та стандарти корпоративного управління, надаємо різноманітні та якісні інструменти, сприяємо створенню біржової та депозитарної інфраструктур», - додав Голова Комісії.

За словами пана Тевелєва, протягом останніх років Комісія розробляла законопроекти, спрямовані на вирішення першочергових та пріоритетних питань щодо удосконалення засад державного регулювання ринку цінних паперів та корпоративного управління з метою захисту прав інвесторів. Серед них - Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо розкриття інформації на фондовому ринку», який сприятиме покращенню захисту прав інвесторів та прозорості фондового ринку. Також на захист прав інвесторів, а саме власників іпотечних облігацій та власників цільових (у тому числі житлових), направлені закони: «Про внесення змін до деяких законів України щодо іпотечних облігацій» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо облігацій» та ін.

У свою чергу, Євген Воропаєв акцентував увагу присутніх на тому, що наразі звернення до Комісії з приводу захисту прав інвесторі на фондовому ринку зазнають якісних змін, що свідчить про сприйняття ДКЦПФР як державного регулятора, який не тільки відповідальний за цю роботу на ринку цінних паперів, а й як органу, що реально вирішує нагальні питання. «Крім того, останнім часом ми можемо констатувати істотне зниження динаміки корпоративних конфліктів та кількості прикладів ведення подвійних реєстрів. Цьому сприяло безліч факторів, у тому числі, і підвищення корпоративної культури підприємств, налагодження механізмів спільної роботи державних органів (ДКЦПФР, МВС, прокуратури тощо)», - зазначив пан Воропаєв.

Юрій Бойко присвятив свій виступ огляду інформаційної системи ДКЦПФР стосовно захисту прав інвесторів. «Комісія приділяє значну увагу наданню інвесторам інформації про фондовий ринок, особливості його функціонування та регулювання діяльності професійних учасників, інструменти і послуги фондового ринку. І з метою обізнаності інвесторів з питань ринку цінних паперів, ми вже реалізовуємо ряд проектів. Так, ми повністю обновили сайт АРІФРУ – тепер він є найповнішим джерелом інформації про вітчизняний фондовий ринок, та сайт Комісії, зробивши його більш зручним й інформаційно наповненим та створивши нові розділи, як то Школа інвестора. Також ми активно працюємо над реалізацією Програми підвищення фінансової грамотності та спрямовуємо свої зусилля на створення системи моніторингу фондового ринку».

 «Безперечно, реалізація завдання щодо становлення ліквідного, надійного та прозорого національного фондового ринку тісно пов’язана з питанням захисту прав інвесторів. Саме тому ми маємо намір «не знижувати темп» та й надалі активно працювати у цьому напрямі», - резюмував Голова Комісії.


 
Контакти:
Прес-секретар ДКЦПФР
Юлія Жулій
тел. + 38 044 254 25 53


Теги: | ДКЦПФР | АРІФРУ | захист прав інвесторів |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.