Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Dow Jones і S & P 500 завершили торги в понеділок поблизу рекордів на новинах про вакцину та перемогу Байдена


10.11.2020 13:26

Американські фондові індекси переважно зросли за підсумками торгів у понеділок, 9 листопада, наблизившись до рекордних максимумів.

Оптимізм учасників ринку пов'язаний з новинами про успіх випробувань вакцини від COVID-19, розробленої американською компанією Pfizer Inc. (SPB: PFE) і німецької BioNTech, а також з результатами президентських виборів в США, що вказують на перемогу кандидата від Демократичної партії Джо Байдена, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Потенційний кандидат на набуття статусу вакцини показав свою ефективність у запобіганні зараження COVID-19 більш ніж на 90%", - говориться в заяві, опублікованій на сайті Pfizer.

Настільки висока ефективність вакцини перевершила очікування ринку, пише CNBC. Головний американський інфекціоніст Ентоні Фаучі раніше називав прийнятною ефективність в 50-60%.

У заяві Pfizer зазначається, що компанії до середини листопада вестимуть збір інформації та даних про безпеку вакцини, потім всю інформацію передадуть в Управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських засобів США.

Таким чином, як зазначають американські ЗМІ, якщо американський регулятор терміново схвалить вакцину, то перші її дози зможуть отримати медичні співробітники вже до кінця цього року.

Трейдери також відреагували на повідомлення про перемогу Байдена на президентських виборах, що відбулися 3 листопада.

Офіційні результати виборів поки не оголошені, однак вже зрозуміло, що Байден набрав достатню кількість голосів, щоб стати новим президентом США. Тим часом чинний президент США Дональд Трамп не визнає поразку, його юристи подали судові позови в низці штатів, де, як вони стверджують, були допущені порушення.

Перспектива появи в Білому домі Байдена, який вважається центристом в Демократичній партії, позитивно сприймається ринками, пише MarketWatch. Позитивним фактором інвестори вважають також ймовірність збереження розколотого Конгресу: демократи зберігають контроль над Палатою представників, а контроль над Сенатом, ймовірно, залишається у республіканців. Це означає, що демократам буде непросто провести серйозні зміни, зокрема заходи з посилення корпоративного регулювання, а також підвищення податків.

При цьому інвестори вважають, що прихід Байдена в Білий дім підвищить ймовірність прийняття нового масштабного пакету заходів підтримки економіки, які допоможуть їй впоратися з наслідками пандемії коронавірусу.

На тлі зростання кількості заражень на COVID-19, економісти банку Goldman Sachs різко погіршили прогноз економічного зростання США в першому кварталі 2021 року - до 3,5% з 7% і переглянули прогноз ВВП Європи в четвертому кварталі 2020 року з росту на 9,1% до падіння на 8,7%.

Основною причиною перегляду короткострокового прогнозу ВВП Європи є нові обмеження, спрямовані на стримування темпів поширення коронавірусу. Зі свого боку, погіршення прогнозу зростання економіки США пов'язано з потенційними ризиками нових локдаунів.

Отже, за підсумками торгів у понеділок акції Pfizer підскочили на 7,7%, котирування ADR BioNTech зросли на 13,9%.

Також різко подорожчали акції компаній, зайнятих в індустрії подорожей і відпочинку, які сильно постраждали на тлі пандемії коронавірусу. Акції AMC Entertainment Holdings Inc. злетіли на 51,4%. Ціна паперів Carnival Corp. (SPB: CCL) підскочила на 39,3%, Royal Caribbean Group - на 28,8%, Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. - на 26,8%. Папери American Airlines Group (SPB: AAL) Inc. додали 15,2%, United Airlines Holdings (SPB: UAL) Inc. - 19,2%, Delta Air Lines (SPB: DAL) Inc. - 17%, Spirit Airlines (SPB: SAVE) Inc. - 20,5%, Southwest Airlines Co. (SPB: LUV) - 19,7%, JetBlue Airways Corp. - 21,7%.

Крім того, підвищилися котирування паперів рітейлерів і банків на тлі надій на швидке повернення до нормальної економічної активності. Ціна акцій Kohl's Corp. збільшилася майже на 20%, тоді як акції JPMorgan Chase & Co. (SPB: JPM) подорожчали на 13,5%, Bank of America Corp. (SPB: BAC) - на 14,2%, Citigroup Inc. (SPB: C) - на 11,5%.

Одночасно папери компаній, які опинилися у виграші через пандемію COVID-19, подешевшали. Ціна паперів Netflix Inc. (SPB: NFLX) впала на 8,6%, Clorox Co. (SPB: CLX) - на 10,6%, Zoom Video Communications (SPB: ZM) Inc. - на 17,4%, Peloton Interactive Inc. - на 20,3%.

Котирування акцій McDonald's Corp. (SPB: MCD) знизилися на 1,5%. Найбільша в світі мережа ресторанів швидкого обслуговування в третьому кварталі збільшила чистий прибуток на 9%, зокрема за рахунок продажу частки в японському бізнесі, проте її виручка зменшилася.

Ринкова вартість Canopy Growth Corp. зросла на 4,6%. Канадський виробник марихуани відзвітував про менший, ніж очікувалося, збиток у другому фінкварталі і виручці, яка перевищила прогнози.

Акції Aurora Cannabis Inc. зросли на 14,5%. Компанія зафіксувала збиток у першому фінкварталі, але показник виявився кращим за прогнози ринку.

Капіталізація F5 Networks (SPB: FFIV) Inc. збільшилася на 7,3%. Американська інвестиційна компанія Elliott Management Corp. придбала частку в F5 Networks, що спеціалізується на послугах, пов'язаних з сайтами і застосунками, і обговорила з керівництвом компанії способи підвищити вартість її акцій, пише газета The Wall Street Journal з посиланням на інформовані джерела.

Котирування паперів VF Corp. зросли на 11,1%. Американська компанія, яка володіє такими відомими марками одягу, як North Face, Timberland і Vans, оголосила про придбання бренду вуличного одягу Supreme за $ 2,1 млрд. Операцію передбачається завершити до кінця поточного року.

Індекс Dow Jones Industrial Average до закриття ринку виріс на 834,57 пункту (2,95%) і склав 29157,97 пункту, що є максимумом закриття з лютого. Він продемонстрував максимальне одноденне зростання з 5 червня. Раніше під час торгів індикатор досяг історичного максимуму, піднявшись в певний момент приблизно на 5,7%, або більш ніж на 1600 пунктів.

Standard & Poor's 500 додав 41,06 пункту (1,17%) і склав 3550,50 пункту. Індекс також під час торгів оновив історичний максимум.

Тим часом Nasdaq Composite знизився на 181,45 пункту (1,53%), розвернувшись вниз у другій половині дня, і завершив день на позначці 11713,78 пункту.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | COVID-19 | вакцина | Джо Байден | індекс | біржа | бізнес |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.