Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Fitch очікує в 2020 році ослаблення гривні і зростання ВВП на 3,5%


10.03.2020 10:22

Міжнародне рейтингове агентство Fitch очікує прискорення зростання української економіки з 3,2% у 2019 році до 3,5% у 2020 році і 3,8% в 2021 році завдяки приватному споживанню та інвестиціям.

"Переглянутий варіант законодавства про ринок землі буде позитивним чинником для економічного зростання в найближчому майбутньому за рахунок збільшення споживання (в результаті продажу землі) і очікуваного збільшення попиту на кредити для сільськогосподарського сектору", - повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на опублікований в ніч на суботу, 7 березня, огляд .

Водночас агентство зазначає, що масштаби потенційних інвестицій і підвищення продуктивності будуть обмежені через заборону на участь в ринку землі іноземних інвесторів.

Fitch також вважає, що перспективи зростання та інвестицій залежать від адекватного і своєчасного здійснення реформ у таких секторах, як забезпечення верховенства закону, боротьба з корупцією, митниця та оподаткування, а також правозастосування.

"Як і у випадку з іншими ринками, що розвиваються, ризики погіршення перспектив зростання зросли через невизначеність впливу (коронавірусу) COVID-19 на глобальне зростання і ціни на сировину", - зазначає агентство.

За прогнозом Fitch, цикл пом'якшення ставки НБУ, зниження припливу нерезидентів в ОВДП, збільшення дефіциту рахунку поточних операцій і зростання глобальної невизначеності призведуть до ослаблення гривні в 2020 році порівняно з 2019 роком.

Fitch зазначає, що потреби в зовнішньому фінансуванні залишаться через все ще великі виплати за держборгом і збільшення дефіциту поточного рахунку. Зовнішні виплати уряду і НБУ в рахунок амортизації боргу зростуть до $5,0 млрд у 2020 році і $4,8 млрд в 2021 році (з них виплати за єврооблігаціями становитимуть $2,4 млрд).

Агентство очікує, що дефіцит рахунку поточних операцій збільшиться до 3,0% ВВП в 2020 році і 4,0% ВВП у 2021 році з 0,7% ВВП у 2019 році, що зумовлено подальшим зростанням імпорту, викликаним внутрішнім попитом і зменшенням плати за транзит газу.

Fitch також прогнозує, що інфляція в середньому становитиме 4,6% в 2020 році і 5,3% у 2021 році.

"Ризики, викликані волатильністю міжнародного фінансового ринку, затримками в затвердженні програми МВФ або сильнішим, ніж очікувалося, внутрішнім попитом, визначатимуть майбутні темпи і масштаби циклу пом'якшення", – наголошується в огляді.

Fitch зазначає, що фіскальні ризики на 2020 рік пов'язані зі зменшенням зростання доходів через міцнішу, ніж закладено в бюджеті, гривню і низькі доходи від приватизації, а також заявлені новим прем'єром збільшення соціальних витрат, розміри якого поки що не визначено. Водночас надходження $2,9 млрд з "Газпрому" допоможуть пом'якшити доходи уряду і забезпечать простір для покриття зобов'язань за видатками в рамках бюджету 2020 року, націленого на 2,1% дефіциту ВВП, вважає агентство.

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | ВВП | гривня | Fitch |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.