Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Fitch погіршило прогноз для глобальної економіки


27.05.2020 17:54

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings погіршило прогноз падіння світового ВВП у 2020 році до 4,6% з 3,9%.

Про це йдеться в спеціальному звіті Global Economic Outlook на сайті агентства, передає Фінансовий клуб.

«Ми додатково зменшили наш прогноз щодо світової економіки у 2020 році до -4,6% з -3,9% у квітні», - заявляє Fitch.

Негативний перегляд прогнозу відображає погіршення прогнозів для економік єврозони та Великобританії на 1 п.п. до -8% і, що більш важливо, на 2,6 п.п. для країн, що розвиваються (emerging markets) за винятком Китаю.

Зокрема очікується, що ВВП єврозони впаде в цьому році на 8,2% (раніше - на 7%). Це відображає дані, що надходять, які вказують на більш значне, ніж передбачалося, зниження активності у Франції, Італії та Іспанії на тлі більш жорстких обмежень в порівнянні з рядом інших держав.

Аналітики агентства очікують, що ВВП Іспанії в 2020 році знизиться на 9,6% (у порівнянні з 7,5% в квітневому GEO), в Італії - на 9,5% (8%) і у Франції - на 9% (7 %).

«Локдаун у Великобританії також, мабуть, триватиме довше, ніж передбачалося раніше. З огляду на різке падіння ВВП у березні, про який повідомило національне статистичне управління, ми тепер припускаємо, що економіка скоротиться на 7,8% цього року (у порівнянні з колишнім прогнозом 6,3%», - йдеться в звіті.

Fitch очікує падіння в emerging markets (без КНР) в цьому році на 4,5% проти прогнозованих раніше 1,9%. Цей значний перегляд відображає погіршення ситуації в галузі охорони здоров'я в багатьох найбільших країнах даної категорії за останній місяць або більше, включаючи Бразилію, Індію та Росію.

Найістотніше був переглянутий прогноз для індійської економіки - до падіння на 5% в поточному фінансовому році, який завершиться 31 березня 2021 року проти перш передбачався зростання на 0,8%.

Зниження ВВП Росії переглянуто до 5% з раніше прогнозованих 3,3%, Бразилії - до 6% з 4%.

Оцінки зміни обсягів економік Китаю, США, Японії, Австралії, Південної Кореї і ПАР залишилися на колишньому рівні. Очікується, що ВВП КНР збільшиться на 0,7%, американська економіка впаде на 5,6%, японська - на 5%.

Як і очікувалось, економіка США в другому кварталі впаде на 10% в річному вимірі, що відповідає попередньому прогнозу.

Обсяги кількісного пом'якшення (QE) в світі в 2020 році досягнуть $6 трлн, прогнозує Fitch. Це приблизно половина тієї суми, яку в сукупності витратили Федеральна резервна система США, Європейський центробанк, Банк Англії і Банк Японії на аналогічні цілі в 2009-2018 рр.

При цьому наголошується, що спад в глобальній економіці близький до досягнення дна. Рівень економічної активності має почати зростання впродовж наступних місяців, якщо не спостерігатиметься збільшення випадків захворювання на коронавірусну хворобу, а послаблення карантину триватиме.

Проте повернення показників світової економіки до рівня, що був до коронакризи, не слід очікувати до 2022 року, зазначає Fitch.

Водночас аналітики Fitch покращили прогноз світової економіки на 2021 рік на 0,1% до 5,1%, в тому числі зростання в єврозоні та США складе близько 4%.

Однак малоймовірно, що довірусний рівень економіки буде досягнутий до середини 2022 року в США, в Європі це станеться значно пізніше, незважаючи на масштабні заходи підтримки з боку влади.

«Агресивне відродження вірусу, яке вимагає істотного розширення або відновлення національних локдаунів, призведе до значно гірших наслідків. Наш негативний сценарій припускає падіння ВВП на 12% в США та Європі в 2020 році і глобального ВВП - більш ніж на 9%», - зазначають у Fitch.

Нагадаємо, в січні-березні 2020 року ВВП скоротився на 3,8% в зоні євро та на 3,3% в усіх країнах Євросоюзу порівняно з четвертим кварталом 2019 року (+0,1% в єврозоні та +0,2% в ЄС).

У порівнянні з I кварталом минулого року ВВП за сезонними показниками зменшився на 3,2% в єврозоні та на 2,6% в ЄС у першому кварталі 2020 року, після +1% та +1,3% відповідно у попередньому кварталі.

За попереднім прогнозом, економіка ЄС скоротиться на 7,5% у 2020 році та зросте приблизно на 6% у 2021 році. Економіка єврозони скоротиться на рекордні 7,7% у 2020 році і зросте на 6,3% в 2021 році.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | Fitch | рейтинг | прогноз | економіка | коронавірус | Covid-19 |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.