Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фондові індекси США та Європи ростуть


06.05.2020 17:30

Американські фондові індекси виросли за підсумками торгів у вівторок, 5 травня. Оптимізм інвесторів підтримувався злетом нафтових цін і повідомленнями про нову фазу в розробці вакцини від коронавірусу.

Ф'ючерс WTI на червень у вівторок подорожчав більш ніж на 20%, продемонструвавши зростання п'ятий день поспіль на тлі поступового зняття в ряді країн обмежувальних заходів, введених через пандемію коронавірусу. З початку місяця нафта WTI додала в ціні 29%, пише Stockworld з посиланням на CNBC.

Губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом заявив напередодні, що деякі магазини, включаючи книжкові, квіткові та спортивні, зможуть знову відкритися вже в цю п'ятницю. Тим часом, губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо заявив про зниження щоденного приросту кількості госпіталізованих хворих і жертв захворювання. Однак він зазначив, що влада штату очікувала більш значного скорочення.

Крім цього, американська фармацевтична компанія Pfizer Inc. (SPB: PFE) повідомила у вівторок про початок випробувань вакцини від коронавірусу на людях. Дослідження проводиться в рамках міжнародної програми спільно з німецькою Biontech. У випробуваннях в США візьмуть участь до 360 осіб. Акції Pfizer у вівторок подорожчали на 2,4%.

Тим часом дефіцит зовнішньоторговельного балансу США в березні 2020 року склав $ 44,4 млрд у порівнянні з переглянутим лютневим показником в $ 39,8 млрд, свідчать дані міністерства торгівлі країни. Експерти, опитані Trading Economics, в середньому очікували збільшення негативного сальдо балансу зовнішньої торгівлі США до $ 44 млрд з попередньо оголошених $ 39,9 млрд в лютому.

Індекс ділової активності в сфері послуг США (ISM Non-Manufacturing) в квітні знизився до 41,8 пункту - мінімуму з квітня 2009 року, свідчать дані Інституту управління поставками (ISM). Березневе значення індексу становило 52,5 пункта.

Капіталізація виробників рослинних замінників м'яса Beyond Meat у вівторок злетіла на 5,3%. Компанія в першому кварталі отримала чистий прибуток в $ 1,8 млн проти чистого збитку в $ 6,6 млн роком раніше. Виручка підскочила майже в два з половиною рази - до $ 97,1 млн. Звітність компанії була опублікована після закриття торгів.

Папери Marathon Petroleum (SPB: MPC) Corp. подешевшали на 1,2%. Компанія відзвітувала про чистий збиток в $ 9,2 млрд, або $ 14,25 на акцію, у порівнянні з $ 7 млн, або $ 0,01 на акцію, роком раніше. Скоригований збиток склав $ 0,16 на акцію, у той час як аналітики, опитані FactSet, в середньому прогнозували показник в $ 0,25 на акцію. Квартальна виручка впала до $ 25,215 млрд із $ 28,253 млрд торік при консенсус-прогнозі в $ 27,1 млрд.

Вартість Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA) зменшилася на 0,9%. Італо-американський автомобілебудівний концерн відзвітував про отримання чистого збитку в 1,694 млрд євро за підсумками першого кварталу. Глобальні продажі FCA скоротилися на 21%, до 818 тис. автомашин.

Котирування Hertz Global Holdings Inc., що займається прокатом автомобілів, впали на 16,2%, після того як газета The Wall Street Journal повідомила з посиланням на обізнані джерела, що компанія найняла консалтингову фірму FTI Consulting (SPB: FCN) Inc. напередодні можливого початку процедури банкрутства.

Індекс Dow Jones Industrial Average у вівторок піднявся на 133,33 пункту (0,56%) - до 23883,09 пункта.

Standard & Poor's 500 додав 25,7 пункту (0,9%) і склав 2868,44 пункта.

Nasdaq Composite виріс на 98,41 пункту (1,13%) - до 8809,12 пункта.

Європейські ринки акцій зросли у вівторок на тлі оптимізму трейдерів, пов'язаного з поступовим пом'якшенням обмежень, які були введені з метою стримування поширення коронавірусной інфекції COVID-19, в державах регіону.

Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 до закриття ринку у вівторок піднявся на 2,15% і склав 335,50 пункту.

Британський індикатор FTSE виріс на 1,7%, німецький DAX - на 2,5%, французький CAC - на 2,4%. Італійський FTSE MIB і іспанська IBEX 35 додали 2,1% і 1,1% відповідно.

Ринок практично проігнорував несподіване рішення Федерального конституційного суду ФРН, який поставив під загрозу реалізовану Європейським центральним банком (ЄЦБ) програму викупу активів (QE), пише MarketWatch.

Німецький суд вважає, що ЄЦБ перевищив повноваження, запустивши цю програму в 2015 році, і наказав Бундесбанку припинити свою участь в ній протягом трьох місяців, якщо Європейський ЦБ не зможе довести, що діяв "пропорційно" своїм цілям, запускаючи QE.

Раніше німецький суд погодився з позицією Європейського суду, що програма ЄЦБ з викупу облігацій не є формою так званого "монетарного фінансування" держав Центробанком, яке категорично заборонено в єврозоні. У вівторок, проте, він заявив, що реалізація цієї програми має негативні побічні ефекти, в тому числі шкодить вкладникам і дозволяє залишатися на плаву "компаніям-зомбі".

Фокус уваги трейдерів зміщується на те, чи зможуть європейські держави підтримувати відновлення економічної активності, не провокуючи другої хвилі епідемії, зазначають експерти. Серед країн, що вже оголосили про пом'якшення обмежень, - Італія, Іспанія, Німеччина і Фінляндія.

"Травень-червень буде ключовим періодом в плані перезапуску економічної активності, і це саме те, на чому фокусуються трейдери, - зазначає аналітик MUFG Bank Лі Хардман. - Що нас дійсно цікавить найбільше, так це темпи, якими можна успішно нарощувати економічну активність, не провокуючи новий сплеск захворюваності".

 

Джерело: Stockworld


Теги: | індекс | біржа | коронавірус | COVID-19 |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.