Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Фондовий ринок України закритий


05.03.2012 15:14

 


Юрій Бойко: «З 756 торговців цінними паперами тільки третина має власний сайт. З КУА ситуація ще гірша – лише 20% компаній представлені в Інтернеті».

 

Такого висновку дійшла робоча група проекту по створенню ренкінгу публічності компаній-учасників фондового ринку, провівши попередній аналіз сайтів профучасників.

Нагадаємо, що з лютого 2012 р. АРІФРУ, FundMarket та Асоціація «Фондове Партнерство» працюють над спільним проектом зі створення постійно діючого ренкінгу компаній-учасників фондового ринку. На даному етапі робоча група проекту розробила початковий варіант методології створення ренкінгу, який організатори планують обговорити з учасниками ринку.

Оцінка публічності професійних учасників ринку проводитиметься на основі аналізу веб-сайтів компаній. За словами організаторів, веб-сайт є представництвом компанії в Інтернет, а значить – найбільш доступним джерелом інформації про неї.

«Загальна картина з прозорістю та відкритістю українських компаній на ринку цінних паперів виявилася невтішною. З 756 торговців цінними паперами, інформація про які представлена ​​на веб-ресурсі АУФТ, функціонуючий сайт мають тільки 246. З КУА ситуація ще гірша – з 350 компаній веб-сайти мають лише 94 компанії згідно з реестром членів УАІБ при цьму сайти працюють лише у 70-ти, тобто лише у 20% компаній», - говорить Юрій Бойко, директор АРІФРУ. На думку Юрія Бойка, попередній аналіз дозволяє зробити висновки про закритість фондового ринку в Україні. КУА і торговці, які є посередниками між емітентами та інвесторами, здебільшого не приділяють уваги розміщенню інформації про свою діяльність в Інтернеті.

Тим не менш, організатори вважають, що наявна ситуація, навпаки, доводить важливість впровадження ренкінгу, який допоможе усвідомити масштаб проблеми і почати працювати над її усуненням.

На сьогодні учасники робочої групи розробили список з 30 критеріїв, за якими легко оцінити ступінь публічності банків і компаній-учасників фондового ринку. Умовно їх можна розділити на три напрямки: загальна інформація про компанію, операційна інформація та інформація про результати діяльності.

В основі методології – рекомендації Директиви про прозорість, прийнятої Європейською комісією. Такий підхід дозволяє проаналізувати відповідність діяльності українських учасників фондового ринку нормам європейського законодавства.

Щоб результати ренкінгу можна було легко перевірити, організатори на першому етапі вирішили обмежитися кількісними показниками оцінки публічності. Вони розглянуть лише наявність або відсутність інформації на сайті. Якість подачі матеріалу в критеріях оцінки не фігуруватиме.

«Наступний, ключовий етап у проекті – обговорення розробленої методології з представниками регулятора і учасниками фондового ринку. Нам необхідно разом знайти оптимальне рішення в майбутній оцінці. І тут важливо почути думку кожного», – говорить Ірина Заря, президент Асоціації «Фондове партнерство». За словами Ірини Зарі, результатом такого діалогу має стати єдина методологія та об'єктивні оцінки.

Обговорити критерії та методологію дослідження організатори планують з представниками НКЦБФР і учасниками фондового ринку в рамках круглого столу, про деталі проведення якого вони повідомлять найближчим часом.

 

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтесь:

 

Ольга Цілик, 

керівник проекту FinPR

р.тел. (044) 390-73-18

факс. (044) 390-73-19

skype: olga.tsilyk

o.tsilyk@finpr.com.ua

Інформаційна довідка:

АРІФРУ– державна установа «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку» почало свою діяльність в 1998 р. Основною метою організації є всебічний розвиток інфраструктури фондового ринку та забезпечення його відповідності світовим стандартам. З 2007 року Агентство є Уповноваженою особою з розкриття інформації емітентів цінних паперів в загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів. У 2003 році фахівці АРІФРУ створили Єдиний інформаційний масив даних про емітентів цінних паперів - Інтернет-порталwww.smida.gov.ua.

Асоціація «Фондове Партнерство»(раніше - Асоціація ПФТС) – створена в лютому 1996 року як професійне об'єднання торговців цінними паперами. На сьогоднішній день є найбільш авторитетною бізнес-асоціацією професійних учасників ринку цінних паперів, визнаною серед професіоналів, представників органів державної влади та інвесторів на ринку цінних паперів як в Україні, так і за її межами.

FundMarket– Інтернет-портал, завдання якого полягає в оперативному наданні різної професійної інформації для обслуговування інтересів всіх учасників фондового ринку: інвесторів, емітентів, фінансових посередників; у висвітленні в on-line-режимі найбільш важливих подій, процесів і тенденцій, властивих вітчизняним і глобальним ринків капіталу.

FinPR– перша в Україні спеціалізована компанія в сфері фінансового PR і комунікаційного консалтингу. Компанія надає комплексні послуги з інформаційного супроводу клієнта з метою налагодити його ділову репутацію, тим самим підвищуючи інвестиційну привабливість.


Теги: | АРІФРУ | Юрій Бойко | КУА | FundMarket | Фондове Партнерство | ренкінг компаній | публічність |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.