Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Freedom Holding купує 20% «Української біржі»


04.06.2020 16:00

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку дозволила американській компанії Freedom Holding Corp придбати акції «Української біржі».

Відповідне рішення оприлюднено на сайті НКЦПФР.

«Згідно з повідомленням НКЦПФР, рішенням від 03.06.2020 було погоджено набуття компанією Freedom Holding CORP. (США) істотної частини акцій професійного учасника фондового ринку - Української біржи. Freedom Holding Corp. є материнською компанією ТОВ «Фрідом Фінанс Україна», професійного учасника ринку цінних паперів», - повідомляє біржа.

Голова правління «Української біржі» Артемій Єршов зазначив, що входження в капітал біржі потужного іноземного акціонера є дуже позитивним сигналом для фондового ринку України.

«Це говорить про те, що не тільки місцеві гравці, але і системні міжнародні інвестори бачать хороший потенціал в цьому сегменті ринку і вірять в швидке відновлення української економіки», - наголосив він.

Єршов також висловив впевненість, що наявність нового акціонера дозволить «Українській біржі» швидше вийти на новий етап розвитку.

В «Української біржі» в 2018 році було декілька великих акціонерів: Олексію Сухорукову належало 9,78% акцій (2445 шт.), ТОВ «КУА «Універ Менеджмент» – 7,3% (1825 шт.), SIB (CYPRUS) Ltd. – 5% (1250 шт.), Dragon Capital s.r.o. – 9,992% (2498 шт.), Dragon Capital Holding Ltd. – 9,988% (2497 шт.).

«Універ» і Dragon Capital викупили акції біржі у російського співвласника – ММВБ.

«Українська біржа» відома запуском в 2009 році, вперше в Україні, інтернет-трейдингу на фондовому ринку. В 2019 році вона запустила торгову платформу Phoenix, оскільки не могла використовувати російське ПЗ, яке з травня 2018 року було під забороною СНБОУ. Нове ПЗ оцінювалося до $1 млн. У 2019 році біржа запустила торги акціями Apple.

Наприкінці серпня 2018 року акціонери «Української біржи» запропонували BOCE стати акціонером з часткою 36% в результаті додаткової емісії, однак ця угода не відбулася.

До складу холдингу Freedom Holding Corp також входять російський брокер і банк Фрідом Фінанс, казахстанський брокер Фрідом Фінанс, Freedom Finance Cyprus Limited, Freedom Finance Germany TT GmbH., Фрідом Фінанс Узбекистан.

Станом на кінець вересня 2019 року власний капітал холдингу оцінювався в $125 млн, активи — $429 млн, клієнтські активи — $1,3 млрд. Загальна кількість клієнтських рахунків перевищувало 121 тис., холдинг був представлений 78 офісами в державах присутності.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | Freedom Holding | Українська біржа |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.