Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Глава Світового банку анонсував $50 млрд за квартал та $170 млрд за 15 місяців підтримки постраждалим від війни в Україні країнам


21.04.2022 09:48

Жахлива війна, яку веде Росія проти України, поглибила продовольчу кризу у світі, і глобальна бідність цього року може збільшитися на 100 млн людей, за умови збереження таких високих цін упродовж року.

Про це заявив президент Світового банку Девід Мелпас на дискусії на тему продовольчої безпеки в рамках "Весняних зустрічей" МВФ та СБ, передає «Інтерфакс-Україна».

"Кілька слів про нашу відповідь. Ми очікуємо оголошення найближчими тижнями різкого збільшення нашої фінансової підтримки. Важливим компонентом буде фінансування продовольчої безпеки", – сказав він.

"Наш пакет підтримки, включно з Україною, країнами, що приймають біженців, і країнами, що розвиваються, що страждають від супутніх економічних потрясінь, становить близько $50 млрд у поточному кварталі 2022 року і повинен досягти близько $170 млрд за 15 місяців до червня 2023 року", - зазначив Мелпас.

Він пояснив, що вторгнення Росії в Україну викликало серйозні загрози глобальній продовольчій безпеці: у короткостроковій перспективі відбувся яскравий сплеск цін на основні продукти харчування, включно з пшеницею та її замінниками. Крім того, майбутні врожаї можуть бути знижені через більш високі ціни на енергію та добрива, додав президент СБ.

За його словами, світові ціни на продовольство та добрива зростали ще до війни, як і нестача продовольства та харчування. Причин багато, зокрема: попит, що зростає, у поєднанні з перебоями в ланцюжку поставок, девальвацією валюти, наслідками зміни клімату, зростанням нестабільності і конфліктів.

"Поглиблення кризи за останні два місяці безпосередньо пов'язане з жахливою війною, яку Росія веде проти України, та дорогими фінансовими, транспортними та логістичними перешкодами, з якими зараз стикаються агробізнеси та імпортери", - наголосив Мелпас.

Він уточнив, що на поглиблення кризи вказує зростання індексу цін на продовольство Світового банку у березні на 11,5% – до рекордно високого рівня, що на 37% більше, ніж минулого року. Ціни на добрива також зросли у березні, збільшившись майже на 20% із січня, а вартість карбаміду зросла втричі із січня 2021 року. За словами президента СБ, ціни на продовольство зростають швидше за інфляцію, і така тенденція збережеться.

Як вважає Мелпас, як розвиненим, так і країнам, що розвиваються, необхідно розширити доступ до ринків за рахунок зниження обмежень на експорт та імпорт та послаблення контролю над цінами, заохочувати виробників продуктів харчування та надавати доступ до ринків та інвестицій приватного сектору, а також захищати найбільш уразливі групи населення.

"Трагедія, що розгортається в Україні, не повинна посилюватися ще однією трагедією – глобальною продовольчою кризою. Для запобігання цьому потрібна швидкість, розширення пропозиції, доступ до ринку та тісна координація", – наголосив президент СБ.

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | Світовий банк | економіка | війна | ВВП |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.