Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Глобальний податок для міжнародних компаній здобув підтримку 130 країн


02.07.2021 10:07

Офіційні представники 130 країн, включно з усіма державами G20, за підсумками зустрічі у віртуальному форматі в четвер, 1 липня, погодилися із запровадженням глобальної мінімальної ставки податку в рамках ширшого перегляду правил оподаткування міжнародних компаній.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на The Wall Street Journal.

Це буде найбільш радикальна зміна в міжнародному оподаткуванні за сторіччя.

Зокрема, запровадження податку схвалили Китай та Індія, які раніше не були повністю згодні із пропонованими змінами.

Тепер уряди мають ухвалити закони, які гарантуватимуть, що компанії зі штаб-квартирами в їхніх країнах сплачуватимуть податки за мінімальною ставкою не нижче ніж 15% у кожній країні, у якій вони працюють. Це зменшить можливості для ухилення від сплати податків.

За оцінкою Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), яка керує переговорами щодо податків, уряди щороку втрачають від $100 млрд до $240 млрд через недоотримання податків.

"Після багатьох років інтенсивної роботи і переговорів ця історична угода забезпечить виплату великими транснаціональними компаніями справедливої частки податків усюди", - заявив генеральний секретар ОЕСР Матіас Корман.

Міністр фінансів США Джанет Єллен назвала цей день "історичним для економічної дипломатії". "Сьогоднішня угода між 130 країнами, на частку яких припадає понад 90% світового ВВП, є явною ознакою того, що "перегони поступок" (конкуренція країн за інвестиції за рахунок пом'якшення податкового режиму - ІФ) стали на крок ближче до завершення", - зазначила вона.

Міжнародні угоди тісно пов'язані з внутрішнім податковим порядком денним США, йдеться в статті. Адміністрація президента Джо Байдена домагається підвищення ставки корпоративного податку до 28% із нинішніх 21%, а також збільшення мінімального податку на закордонні доходи американських компаній до 21% із 10,5%.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | податки | міжнародна економіка | бізнес | ОЕСР | бюджет | інвестиції | ВВП |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.