Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Голова НКЦПФР ініціює позачергове засідання Ради з фінансової стабільності


04.06.2019 10:38

Реалізація реформи ринку електричної енергії в нинішньому вигляді створює великі ризики для фінансової стабільності в Україні, заявив глава Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) Тимур Хромаєв і запропонував скликати позачергове засідання Ради з фінансової стабільності.

"У нас є що запропонувати колегам на розгляд... За підтримки ЄС ми саме завершили розробку плану розвитку енергетичних ринків - на основі передових практик ЄС та відповідно до стандартів Енергетичного співтовариства ЄС. Нам потрібно негайно його реалізовувати. Доки не пізно", - написав він на сторінці в мережі Facebook у понеділок.

На думку Хромаєва, неврегульованість забезпечення платежів у системі породжує високі ризики накопичення боргів між виробниками сектора, споживачами, фінансовими установами, і в сьогоднішньому вигляді реформа не забезпечить адекватних цін на енергоносії та призведе до спотворення цін і збільшення дисбалансу.

Як стверджує глава НКЦПФР, реалізація її пропозицій з регулювання і організації фінансових і товарних ринків дасть змогу забезпечити їх ефективність - прозорість і конкурентність.

"Вирішення проблем потребує обґрунтованого та системного підходу, реалізації комплексних заходів, а не фрагментарного "латання дірок", - наголосив Хромаєв.

Як повідомлялося, наприкінці травня НКЦПФР повідомила про затвердження плану заходів щодо створення умов для функціонування в Україні енергетичних хабів - товарних багатосторонніх торговельних систем, на яких здійснюватиметься торгівля енергетичними товарами та пов'язаними з ними фінансовими продуктами. Водночас цей план поки що не оприлюднено.

Інші ініціативи комісії в цій сфері кілька останніх років стримуються неприйняттям у Верховній Раді відповідних законопроектів.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | НКЦПФР | Рада фінансової стабільності | енергетика |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.