Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Голова НБУ цьогоріч очікує понад $2 млрд від МВФ


02.02.2021 17:27

Україна у 2021 році очікує отримати три транші від Міжнародного валютного фонду на загальну суму $2,2 млрд.

Про це розповів голова Національного банку Кирило Шевченко в інтерв’ю Reuters, передає FinClub.

«Ми очікуємо три транші, по 0,5 млрд SDR кожен, на загальну суму близько $2,2 млрд цього року, а решту грошей – у 2022 році», - сказав Шевченко.

Він також нагадав, що роботу місії МВФ в Україні подовжили.

«Робота місії триває... За результатами цього тижня стане більш зрозуміло, яких домовленостей ми досягли», - зазначив голова НБУ.

За його словами, регулятор виконує зобов'язання МВФ, незважаючи на занепокоєння щодо незалежності НБУ, які виникли торік після відставки Якова Смолія через політичний тиск.

Шевченко також зазначив необхідність прийняття парламентом низки законопроєктів для залучення додаткових позик.

Шевченко нагадав, що в січні НБУ залишив незмінною ключову відсоткову ставку на історично низькому рівні 6%. Водночас центробанк готовий підвищити ставку, щоб повернути інфляцію в цільовий діапазон.

«Ми хотіли б, щоб усі учасники ринку чітко знали, що ми негайно зреагуємо, якщо побачимо подальше посилення фундаментального інфляційного тиску… Ставку буде змінено», - зазначив він.

12 червня 2020 року Україна отримала перший транш МВФ обсягом 1,5 млрд SDR (спеціальних прав запозичень) або $2,1 млрд  за новою програмою stand-by.

Протягом 2021 року Україна має повернути МВФ 1,15 млрд SDR (близько $1,7 млрд). Перший платіж запланований на 4 лютого - 98,5 млн SDR. Найбільші платежі по 295,5 млн SDR заплановані на 12 березня та 13 вересня.

21 грудня місія МВФ розпочала свою роботу в Україні для першого перегляду програми stand-by. Місія працює дистанційно – через вебзв'язок – і мала перерву на різдвяні та новорічні свята.

11 січня місія МВФ відновила роботу в дистанційному форматі. Наприкінці січня її роботу подовжили ще на 7-10 днів.

Уряд сподівається отримати черговий транш у лютому-березні 2021 року. Водночас Кабмін хоче змінити формат співпраці з МВФ, щоб Фонд виділяв гроші на резерви НБУ, або надавав гарантії, що гроші будуть доступні лише у випадку надзвичайної ситуації.

Джерело: FinClub


Теги: | МВФ | stand by | кредит | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.