Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Інвестбанки заробили рекордні комісійні в період пандемії


13.01.2021 17:18

Інвестиційні банки в усьому світі заробили в 2020 році на комісійних винагородах рекордні $ 124,5 млрд завдяки залученню компаніями коштів на ринках акцій і облігацій в умовах пандемії.

Згідно з підрахунками Financial Times, найбільші американські банки - JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc., Bank of America Corp., Morgan Stanley і Citigroup Inc. - заробили на комісіях близько $ 37 млрд, передає Stockworld з посиланням на Інтерфакс.

При цьому частка американських банків склала максимальні з 2013 року 30%. У той же час, частка європейських банків в комісійних доходах склала менше 25%, мінімальне значення з 2000 року.

Як зазначає FT, в 2020 році компанії вперше залучили позикові кошти в розмірі понад $ 5 трлн. Завдяки цьому інвестбанки заробили рекордні $ 49,9 млрд за рахунок андеррайтингу на борговому ринку, що на 25% вище, ніж в 2019 році.

Доходи від андеррайтингу при первинних публічних розміщеннях акцій (IPO) в цьому році підскочили на 90% - до $ 13 млрд, що є максимумом щонайменше з 2000 року, свідчать дані Refinitiv.

У 2020 році компанії по всьому світу залучили в рамках IPO близько $ 300 млрд. Цей показник був вищим лише в 2007 році.

В цілому комісії андеррайтерів розміщень акцій в поточному році склали $ 32 млрд у порівнянні з $ 18,3 млрд в 2019 році. Лідером серед андеррайтерів на ринках акцій виявився Goldman Sachs, на якого прийшлося приблизно 10% комісійних доходів. Банк виступив андеррайтером IPO DoorDash, Snowflake і Unity Software.

При цьому зростання залучення коштів на ринках акцій і облігацій дозволило компенсувати падіння комісійних винагород банків за консультування зі злиття та поглинання (M & A), які в першому півріччі впали на тлі уповільнення активності укладення угод на 10% - до $ 29,6 млрд.

 

Джерело: Stockworld


Теги: | COVID-19 | банк | IPO | облігація | акція |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.