Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Інвесторам пропонують вкладати криптовалюту у військові облігації під 0% річних


16.06.2022 16:23

В Україні з’явився перший криптотокен, забезпечений військовими облігаціями. Він матиме 0% дохідність, ціна самого токену незмінна – інвестори отримають назад ту саму суму, що і вклали.

Фінансова група ICU разом із компанією EVOL.TECH випустили токен UACB – перший криптотокен, забезпеченням якого виступають військові облігації уряду України, повідомляє FinClub.net.

«Перший об’єм випуску «криптобондів» організатори навмисно зробили невеликим. Це тест на інтерес та апетит з боку нової категорії інвесторів в держборг та розкриття потенціалу закону про віртуальні активи», – йдеться у заяві ICU.

Токен UACB продається лише за стейблкоїн Tether (USDT), вартість якого коливається близько $1, і це можна зробити лише на сайті компанії uacb.icu – новий токен не торгується на криптобіржах.

Мінімальне вкладення – $3, тоді як номінальна вартість однієї облігації – 1000 грн.

«За допомогою UACB перемогу України можна підтримати криптовалютою та гарантовано повернути свої кошти. Оскільки всі розрахунки проходять в прив’язаному до долара USDT, UACB також дозволяє уникнути валютних ризиків в умовах невизначеності щодо валютного курсу», – відзначила заступниця директора ICU Євгенія Грищенко.

Однак купити токен за гривню для хеджування валютних ризиків неможливо, лише за стейблкоїн, який, за діючими валютними обмеженнями НБУ, зараз можна купити на криптобіржах лише з валютних карток, а не гривневих, тобто за рахунок коштів, які вже мають нульовий валютний ризик.

Фінансовий аналітик ICU Михайло Демків в соцмережі зазначив, що «це шанс підтримати уряд, якщо кошти закордоном – діаспора, наприклад».

Вкладені кошти повернуться через 5 місяців, оскільки токен забезпечується військовими облігаціями із погашенням у листопаді. «Після виплати уряду за облігаціями, UACB можна обміняти назад на інвестовані USDT. Зворотний викуп UACB запланований на листопад 2022 року», – зазначили в ICU.

Покупці токену отримають в листопаді всю суму вкладених Tether – без відсотків, оскільки відсотки, як інвестор у військові облігації, отримає від Мінфіну саме покупець облігацій – компанія ICU.

Мінфін розміщує ОВДП під 9,5-11,5% річних. Найменша ставка за найкоротшими паперами.

В поясненнях ICU зазначено, що початкове співвідношення одного токена UACB NOV22 до USDT встановлюється розрахунково у розмірі 34,18 USDT за кожен токен UACB NOV22.

Мінфін 2 листопада поверне ICU вкладені кошти, вона розрахується з інвесторами 3 листопада.

«Співвідношення одного токена UACB NOV22 до USDT при зворотному обміну – у випадку повної та своєчасної виплати Мінфіном номінальної вартості ОВДП та належних відсотків на банківський рахунок ТОВ «АЙСІЮ ТРЕЙД» – встановлюється у розмірі початкового співвідношення одного токена UACB NOV22 до USDT», – йдеться у документі. Тобто вкладені зараз 100 USDT вам принесуть 100 USDT.

Для прикладу, стейкінг (розміщення крипти на депозит) дає по USDT на біржах 5-10% річних.

Якщо Мінфін оголосить дефолт по військом облігаціям, тримачам токенів нічого не повернуть. Якщо відбудеться реструктуризація – лише ту суму, яку поверне Мінфін.

«Ми застосували всі наші знання та досвід для залучення інвестицій криптоком'юніті всього світу у нашу перемогу. Прошу зауважити, що це є джерелом нових грошей для країни», - відзначив генеральний директор EVOL.TECH Валерій Еделєв.

В коментарі Forbes пан Еделєв зазначив, що розмір пілотного проєкту становить 1 млн грн і його розкуплять за два – три дні, а в реалізацію проєкту за два місяці було вкладено $50 тис. Після військових облігацій зʼявляться peace-bonds для тих, хто хоче вкласти гроші у відновлення українських міст.

 

Джерело: FinClub.net


Теги: | війна | бюджет | військові облігації | ОВДП | криптовалюта |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.