Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

IT-фахівців змусять платити більше податків


05.03.2019 10:56

До парламенту подано законопроект, яким пропонується створити п'яту групу єдиного податку виключно для IT-галузі України.

Ініціаторами законопроекту № 10094 виступили Олександр Данченко, Олексій Скрипник, Олександр Співаковський та ще 14 народних депутатів.

«Виділити IT-підприємців в окрему групу платників єдиного податку», - йдеться в проекті закону.

До п'ятої групи будуть віднесені фізособи-підприємці (ФОП), які надають послуги в сфері IT: видання комп'ютерних ігор та іншого програмного забезпечення, програмування, консультування, обробка даних, розміщення інформації на веб-вузлах.

Такі ФОП не повинні використовувати працю найманих осіб, а їхній дохід не повинен перевищувати 7,5 млн грн на рік.

ФОП на п'ятій групі зможуть мати право використовувати в своїй роботі обладнання та приміщення, що належать іншим ФОП або юрособам, не укладаючи з ними трудового договору.

Новим документом податкове навантаження на «IT-спрощенців» підвищується вдвічі.

Законопроект пропонує нарощувати податкову ставку для 5-ї групи - з 5% на 1 п.п. на рік до 10% в 2025 році.

Якщо ж річний дохід ФОП 5-ї групи буде перевищувати 7,5 млн грн, пропонується встановити ставку податку в розмірі 15%.

Такий же податок буде застосовуватися для випадків, коли ФОП на 5-й групі отримує дохід від видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Згідно із законопроектом, ЄСВ для платників п'ятої групи з 2020 року складе подвійний розмір мінімального страхового внеску, тоді як зараз ФОП на другій або третій групі платять мінімальний страховий внесок.

Мета законопроекту полягає в тому, щоб забезпечити безпеку IT-підприємців в контексті обвинувачення їх представниками податкових органів в ухиленні від сплати податків шляхом неправомірного переходу на спрощену систему оподаткування; надати можливість IT-підприємцям і надалі користуватися спрощеною системою оподаткування; забезпечити стійке зростання надходжень до державного бюджету з IT-індустрії.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | IT | програміст | податок |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.