Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Казначейство здійснює виплати, але фінансуються лише обґрунтовані видатки, - міністр фінансів


04.12.2020 16:33

Державна казначейська служба здійснює виплати, фінансуються лише обґрунтовані видатки з урахуванням цільового призначення, фінансова ситуація контрольована.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

"Наголошую, що фінансова ситуація контрольована і не викликає занепокоєння. Казначейство здійснює виплати. Але фінансуються лише обґрунтовані видатки (з урахуванням цільового призначення) після того, як надходять відповідні платіжки", - сказав Марченко у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання про ситуацію з фінансуванням видатків держбюджету.

"Щоразу наприкінці року розпорядники бюджетних коштів намагаються прискорено використовувати накопичені кошти. Ця порочна практика тягнеться вже роками і давно час від неї відмовитися", - пояснив він.

За словами міністра, головні розпорядники бюджетних коштів протягом року мають дотримуватися суворої фінансової дисципліни, проте не справляються з цим завданням.

"Потрібно ефективніше планувати видатки і раціонально використовувати виділені бюджетні кошти", - додав глава Мінфіну.

Він зазначив, що станом на 1 грудня за загальним фондом держбюджету розпорядники та одержувачі коштів недовиконали планові показники січня-листопада із видатків у сумі 101,0 млрд грн. Минулого року цей показник становив 68,4 млрд грн.

"Водночас Мінфін нікому не дасть бездумно витрачати бюджетні кошти. Якщо наприкінці року якесь відомство вирішило надолужити план використання коштів, щоб, іншими словами, "освоїти" їх, то у нас точно виникне запитання до якості та доцільності витрат", - сказав Сергій Марченко.

"За останні декілька місяців розпорядники коштів вносили зміни у розписи (перерозподіляли видатки і робили перекидання між програмами) на загальну суму понад 8 млрд грн", - уточнив міністр.

Водночас він нагадав, що на початок грудня на Єдиному казначейському рахунку (ЄКР) було 19,8 млрд грн.

"За казначейським рахунком: станом на 1 грудня 2020 року на ЄКР є гроші. Це майже 19,8 млрд грн. Наприклад, у 2018 році на цю саму дату було 17,2 млрд грн, у 2016 році 27,6 млрд грн", - зазначив Сергій Марченко.

При цьому на 1 грудня за листопад за загальним фондом держбюджету здійснені касові видатки в сумі майже 91,1 млрд грн, додав він.

Згідно з даними Мінфіну, це, зокрема, касові видатки на:

- заробітну плату та нарахування - 17 млрд грн;

- пенсії, стипендії, інші соціальні виплати населенню - 24,2 млрд грн;

- медикаменти та харчування - 1,1 млрд грн;

- оплату комунальних послуг та енергоносіїв - 0,5 млрд грн;

- обслуговування державного боргу - 12,6 млрд грн;

- міжбюджетні трансферти - 10,9 млрд грн.

"Для порівняння, касові видатки у жовтні 2019 року становили 70,9 млрд грн, у листопаді - 84,1 млрд грн", - прокоментував міністр.

Як повідомлялося, залишки коштів на Єдиному казначейському рахунку на початок грудня 2020 року становили 19,75 млрд грн, що на 23%, або 4,6 млрд грн, більше порівняно з показником на початок листопада, однак це у 2,7 раза менше порівняно з показником на грудень-2019.

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | казначейство | ЄКР | бюджет | Сергій Марченко | борг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.