Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Ключовим викликом для України є здатність проводити реформи, - Fitch


17.06.2020 19:13

Програма stand by Міжнародного валютного фонду (МВФ) забезпечить країні необхідне фінансування, однак зберігається ризик серйозного сповільнення і припинення реформ, констатується у коментарі міжнародного рейтингового агентства Fitch.

"Ключове завдання, що стоїть перед адміністрацією Зеленського, полягає в тому, щоб оновити свої реформаторські повноваження з потенційно зростаючими політичними витратами", - зазначено у релізі агентства, передає Інтерфакс-Україна.

Fitch зазначає, що програма МВФ демонструє прагнення міжнародних партнерів та інших зацікавлених стейкхолдерів захистити макроекономічні та фіскальні досягнення в Україні від коронавірусного шоку та запобігти зриву реформ.

Проте, через внутрішньополітичні чинники потрібен час, щоб досягти угоди з Фондом, зазначає агентство.

"Популярність президента Зеленського, більшість правлячої партії у Верховній Раді та присутність в уряді технократів і політиків, які виступають за реформи, забезпечили сприятливий фон після виборів у липні минулого року. Але видимий опір реформам із боку зацікавлених кіл, зокрема олігархів, вражаюча фрагментація президентської партії у Верховній Раді та швидка зміна ключових позицій Кабміну вплинули на динаміку реформ, послабили ключові закони, такі як реформа сільгоспземель, і ризикують створити політичну невизначеність", - описує ситуацію Fitch.

На його думку, передбачуваний регулярний прогрес із виконання програми stand by зменшить ризик рефінансування і збереже недавні поліпшення у структурі державного боргу в іноземній валюті та терміни погашення, а також підвищить перспективи відновлення економіки шляхом усунення обмежень на приватні інвестиції, такі як слабке верховенство права.

"Цілі програми загалом відповідають пріоритетам уряду. Але ризики реалізації залишаються високими, про що свідчить нещодавнє подання до Конституційного Суду депутатів, зокрема деяких членів фракції партії президента, про банківський закон - недавню важливу реформу", - зазначає Fitch.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | МВФ | реформи | Fitch |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.