Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінекономіки та НБУ мають розбіжності щодо прогнозу курсу гривні та інфляції, - Петрашко


22.05.2020 11:02

Підстави для зміни прогнозу зниження реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2020 році на 4,8% поки що відсутні, а з приводу прогнозу курсу гривні та інфляції є розбіжності з Національним банком України, повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, передає Інтерфакс-Україна.

"Дотепер ми не оновлюємо макропрогнозу. Наразі ми вважаємо, що наші розрахунки мають право збутися. Найголовніше - обсяг ВВП і зайнятість. Загалом поки що ми бачимо, що щодо ВВП рухаємося в нашому фарватері", - сказав він журналістам у Києві в четвер, 21 травня.

Петрашко нагадав про наявну практику уточнення макропрогнозу двічі на рік: оскільки будь-яка його зміна тягне за собою бюджетні зміни, то часті уточнення макропрогнозу недоцільні.

"Поки що ми не вважаємо, що макропрогноз буде іншим. Так, ми думаємо, що будуть деякі нюанси - розбіжність щодо інфляції та курсу гривні. І це не дрібні, а важливі теми, які ми моніторимо", - зазначив міністр.

Він пояснив, що курс гривні останнім часом помітно зміцнився і наразі перебуває досить далеко від визначеного в держбюджеті орієнтира - 26,7 грн/$1 проти 29,5 грн/$1.

Щодо інфляції Петрашко ще раз наголосив, що визначені в урядовому прогнозі 11,6%, на його думку, не становлять загрози макроекономічній стабільності, проте дають змогу розраховувати на більш швидке відновлення економіки. За його словами, Нацбанк своєю невиправдано жорсткою монетарною політикою на шкоду економіці обмежує інфляцію і прогнозує її за підсумками року на рівні 6%.

Глава Мінекономіки зазначив: якщо буде очевидна помилка з прогнозом інфляції або курсу, то необхідно буде вживати компенсаторних заходів для бюджету.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | Мінекономіки | прогноз | інфляція | ВВП | МВФ | НБУ | гривня |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.