Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінекономіки назвало причини падіння ВВП торік


23.03.2021 17:49

За уточненими даними Держстату, падіння економіки України торік склало 4%, що виявилося дещо кращим за оцінки Мінекономіки, які передбачали падіння ВВП на 4,2%, та урядовий прогноз падіння на 4,8% рік тому.

За даними Мінекономіки, падіння ВВП в основному сформували:

• низька інвестиційна активність в реальному секторі економіки через понесені бізнесом втрати. Так, найглибше падіння з основних складових ВВП спостерігалось з боку інвестиційного попиту;
• негативні результати зовнішньоекономічної діяльності через відносно низький зовнішній попит та світові протекціоністські тренди, що не дозволило українським виробникам наприкінці року скористатися певним відновленням зростання світових цін на товарних ринках. Так, падіння експорту товарів та послуг за підсумком року становило 5,6% при більших темпах падіння імпорту – на 9,6%.

У галузевому розрізі найвідчутнішого удару від впливу карантинних обмежень зазнали переважно сфера послуг. Зокрема сфера організації харчування за обсягом скоротилася на 28,5%, сфера транспорту – на 16,4%.

Значно менших втрат зазнали галузі, що переважно орієнтовані на внутрішній ринок та ті, що змогли швидко адаптувати свою діяльність до нових умов, застосовуючи цифрові технології в умовах дистанціювання. Прикладом є фармацевтичне та хімічне виробництво, ІТ-сектор, фінансова сфера та, звичайно ж, сфера охорони здоров’я.

Збільшити обсяги виробництва змогли також такі сфери, як: будівництво (+5,2%), оптова та роздрібна торгівля (+4,9%) та інформація і комунікація (+2,3%).

Падіння ВВП у І кварталі 2020 року становило 1,2% порівняно з попереднім звітом Держстату – мінус 1,3%, у ІІ кварталі – мінус 11,2% порівняно з мінус 11,4% відповідно, у ІІІ кварталі – мінус 3,5% (без змін), у ІV кварталі – мінус 0,5% порівняно з мінус 0,7% відповідно.

Мінекономіки зазначає, що підтримкою економіки виступав внутрішній споживчий попит. Зокрема споживчі витрати торік зросли на 1,6% в умовах підвищення мінімальної (з 1 вересня до 5000 грн) та, відповідно, середньомісячної заробітної плати, зростання якої за підсумком року становило 7,4%.

Важливу роль у цілому зіграла підтримка з боку держави, зокрема пріоритетність розподілу бюджетних коштів на забезпечення медичних потреб та відбудову транспортної і соціальної інфраструктури, а також на підтримку населення та бізнесу з метою стимулювання попиту.

«Уточнені звітні поквартальні показники за 2020 рік свідчать, що Україна гідно витримала виклики пандемії COVID-19, пройшла пік падіння та перейшла до поступового налагодження виробничої діяльності й пристосування бізнесу до змін умов як в середині країни, так і поза її межами», - зазначив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

Він додав, що на 2021 рік уряд зберігає прогноз зростання ВВП на 4,6%.

За оновленими даними Держстату, торік реальний валовий внутрішній продукт України скоротився на 4% порівняно із 2019 роком.

 

Джерело: FinClub


Теги: | ВВП | економіка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.