Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінфін роз'яснив сплату податків при примусовому викупі акцій


11.05.2019 11:18

Міністерство фінансів 26 квітня затвердило узагальнюючу податкову консультацію щодо оподаткування операцій із продажу акцій міноритарними акціонерами на вимогу власників більше ніж 95% акцій (squeeze-out).

У документі наголошується, що результатом squeeze-outдля міноритарія є отримання доходу, який включається в розрахунок податку на прибуток або податку на доходи фізичних осіб і військового збору, передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Зокрема, дохід від продажу акцій резидента - фізособи включається до його загального річного оподатковуваного доходу в розмірі інвестиційного доходу і оподатковується на загальних підставах податком на доходи фізичних осіб (18%) і військовим збором (1,5%), а його отримання тягне за собою обов'язок подати річну декларацію про майновий стан і доходи.

Мінфін нагадує, що подати декларацію треба до 1 травня року, наступного за звітним, а оплатити податки - до 1 серпня.

При цьому в разі, якщо доходи виплачуються нерезиденту резидентом - юридичною особою, такий резидент вважається податковим агентом.

При укладанні договору резидент зобов'язаний зазначити у договорі ставку податку, яка буде застосована до таких доходів, і відображати ці доходи за фактом внесення коштів на рахунок умовного зберігання (ескроу).

Як повідомлялося, за даними Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку України на лютий, загальна кількість акціонерних товариств, в яких власники домінуючих пакетів акцій скористалися правом на примусовий викуп решти акцій у міноритаріїв (squeeze-out), досягло 200, їх сумарний обсяг наблизився до 900 млн грн.

Нагадаємо, Україна в 2017 році імплементувала вимоги Директив ЄС в частині реформи фондового ринку, прийнявши зміни до закону "Про акціонерні товариства", які вступили в силу 4 червня 2017 року і законодавчо закріпили механізми виведення з обігу на фондових біржах паперів квазі-публічних компаній, в тому числі через squeeze-outі sell-out.

Squeeze-outпередбачає право особи (осіб, що діють спільно), яка стала власником 95% акцій і більше, здійснювати примусовий викуп акцій у міноритарних акціонерів. У свою чергу міноритарії також мають право вимагати викуп їхніх акцій (sell-out) після концентрації будь-якою особою (або групою осіб, що діють спільно) контрольного (понад50%) або значного контрольного пакета (понад 75%).

Відповідно до перехідних положень прийнятого закону, якщо акції компанії не обертаються на фондових біржах більше трьох років, то ціна визначається незалежною оцінкою.

 

Джерело: Бізнес Цензор


Теги: | squeeze-out | податки |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.