Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінфін прогнозує дефіцит держбюджету України у квітні-травні-2022 до $5-7 млрд на місяць


12.04.2022 11:24

Міністерство фінансів прогнозує зростання дефіциту державного бюджету України з $2,7 млрд у березні до $5-7 млрд у квітні та травні за місяць.

Про це глава Мінфіну Сергій Марченко сказав в інтерв'ю Financial Times і закликав міжнародну спільноту до фінансової підтримки України, передає «Інтерфакс-Україна».

"Ми перебуваємо у стані сильного стресу, в найгіршому стані. Це питання виживання нашої країни", – сказав міністр.

"Якщо ви хочете, щоб ми продовжували боротися у цій війні, щоб виграли цю війну... то допоможіть нам", – додав Марченко.

За його словами, оцінка інфраструктурних втрат через війну зросла до $270 млрд, тоді як наприкінці березня прем'єр-міністр називав цифру $120 млрд. Понад 7 тис. житлових будинків зруйновано або пошкоджено. Близько 30% українських підприємств зупинилися, 45% працюють частково. Споживання електроенергії знизилося на 35%, різко скоротилася торгівля.

При цьому уряд пішов на скорочення видатків держбюджету більше ніж на $6 млрд, проте цього замало, оскільки доходи лише трохи перевищують половину надходжень довоєнного рівня.

"Ми можемо скоротити деякі видатки, але це не може покрити дефіцит", - наголосив Марченко.

Говорячи про дефіцит держбюджету за підсумками 2022 року, який спочатку був запланований на рівні 3,5% ВВП, Марченко зазначив, що він зростатиме багаторазово залежно від тривалості війни.

Водночас Україна продовжить здійснювати платежі за держборгом, щоб уникнути дефолту чи реструктуризації, наголосив глава Мінфіну.

При цьому, говорячи про надання конгресом США військової та гуманітарної допомоги Україні та іншим країнам, які постраждали від війни, розміром $13,6 млрд, міністр наголосив, що держбюджет України не отримає жодного цента.

"Це не є прямою бюджетною підтримкою. Ми не можемо використовувати її для поповнення дефіциту", – сказав Марченко.

Джерело:  «Інтерфакс-Україна»


Теги: | державний бюджет | дефіцит | економіка | війна | ВВП | США |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.