Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Мінфін пропонує створити аналог Фонда гарантування вкладів для накопичувальних пенсій


06.08.2021 12:08

Міністерство фінансів ініціює створення структури для страхування пенсійних накопичень громадян в рамках впровадження в Україні обов'язкових накопичувальних пенсій.

Про це під час засідання робочої групи, присвяченої пенсійній реформі, заявив міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє Liga.

«Потрібно подумати про страхування ризиків системи, як це діє для банківських депозитів з Фондом гарантування вкладів. Це особливо важливо в частині недержавних накопичень», – зазначив міністр.

За його словами Мінфін підтримує впровадження накопичувальних пенсій і вважає поточний момент сприятливим для проведення реформи.

«Є кілька моментів, які потрібно враховувати. Це і додаткове навантаження на публічні фінанси, – сказав Марченко. – Ми розглядаємо кілька варіантів, думаю, ми зупинимося на поступовому впровадженні системи з 2023 року».

Також він уточнив, що, на думку Мінфіну, на початковому етапі активним учасником системи накопичень має стати держава, щоб «створити довіру серед громадян та сформувати умови для подальшої децентралізації цієї системи».

Міністр соціальної політики Марина Лазебная зазначила, що громадяни зможуть самі вибрати пенсійний фонд, банк або, імовірно, страхову компанію. Для тих, хто не зробить такий вибір, держава створить окремий фонд, який «буде працювати за загальними правилами», додала вона.

Як зазначив Марченко, пенсійна реформа не означає, що Україна відмовляється від солідарних пенсій. «Потрібно збалансувати і перший рівень пенсійної системи. Важливо орієнтуватися на рівень коефіцієнта заміщення не менше 40%, як було у нас до 2015 року, – сказав міністр. – Цей орієнтир потрібно враховувати, коли ми дискутуємо про зменшення відрахувань на солідарний рівень».

Як заявляла на засіданні робочої групи Марина Лазебная, середня пенсія в Україні в 2021 році була б на 20-25% вище за рахунок пенсійних накопичень людей, які могли б почати накопичувати 14 років тому, як передбачалося реформою 2003 року. Загальні пенсійні накопичення за 14-річний період склали б 1 трлн грн або 25% ВВП 2020 року.

У липні Лазебная заявляла, що повноцінний запуск накопичувальних пенсій займе півтора року з прийняття Верховною Радою необхідного законодавства. Останнє може відбутися восени, а перші внески до накопичувальної системи підуть не раніше 2023 року.

За підрахунками Мінсоцполітики, впровадження обов'язкових для всіх працюючих громадян пенсійних накопичень створить 2,5 млн додаткових робочих місць протягом 15 років за рахунок додаткових інвестицій в економіку.

 

Джерело: Liga


Теги: | пенсія | НПФ | пенсійна реформа | Фонд гарантування | бюджет |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.