Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Moody's знизило рейтинг України до Caa3 із негативним прогнозом


23.05.2022 12:32

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило довгострокові рейтинги уряду України в іноземній та національній валюті, а також рейтинги пріоритетного незабезпеченого боргу в іноземній валюті з "Caa2" до "Caa3".

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

"Зниження рейтингів до "Caa3" зумовлене підвищеними ризиками стійкості державного боргу України через вторгнення Росії, що йде до більш затяжного воєнного конфлікту, ніж спочатку очікувало агентство Moody's, що збільшує ймовірність реструктуризації боргу та збитків для приватних кредиторів", - йдеться в повідомленні агентства на його вебсайті.

Moody's також змінило прогноз рейтингу на негативний і наголосило, що на цьому перегляд для можливого зниження, розпочатий 25 лютого 2022 року, завершено.

Агентство зазначає, що зараз Україна за рахунок міжнародної фінансової підтримки змогла знизити безпосередні ризики ліквідності, проте пов'язане з цим значне зростання державного боргу, ймовірно, призведе до нестійкого стану в середньостроковій перспективі.

"Занепокоєння стійкістю такого високого тягаря державного боргу може перешкоджати подальшому доступу до офіційного фінансування для обслуговування комерційного боргу. При рівні рейтингу "Caa3" Moody's очікує відновлення у разі дефолту, як правило, близько 65-80%", – констатується в повідомленні.

Moody's додає, що негативний прогноз відображає високий ступінь невизначеності щодо того, як розвиватиметься вторгнення та якими будуть його кредитні наслідки. Більш затяжний воєнний конфлікт після вторгнення Росії підтримуватиме дуже високі потреби у фінансуванні протягом тривалого періоду і призведе до подальшого збільшення боргового тягаря. Отже, відшкодування інвесторами у разі дефолту може бути нижчим за 65-80%, що відповідало б рейтингу нижче "Caa3", – пояснює агентство.

Відповідно до релізу, стелі України в національній та іноземній валюті було знижено до "Caa2" з "Caa1". Розрив в один щабель між стелею у місцевій валюті та суверенним рейтингом відображає низьку передбачуваність уряду та інститутів і підвищені внутрішні політичні та геополітичні ризики. Стеля в іноземній валюті приведена у відповідність до стелі в місцевій валюті, що відображає слабку ефективність політики, вже обмежену відкритість рахунку операцій з капіталом і високий рівень зовнішньої заборгованості за обмежених валютних резервів.

Moody's очікує, що реальний ВВП різко скоротиться приблизно на 35% у 2022 році з огляду на великі людські жертви, значні збитки виробничому потенціалу та інфраструктурі України, а також дуже велике переміщення населення. За оцінками агентства, на ті регіони, де тривають бойові дії або які окуповані російськими військами, до вторгнення припадало близько 20% ВВП України з огляду на концентрацію сільськогосподарської та промислової діяльності.

Moody's очікує, що обстріли продовжать стримувати відновлення значної економічної активності до кінця року. Хоча Moody's вважає, що економіка почне поступово відновлюватися з 2023 року, вторгнення Росії, ймовірно, призведе до деяких незворотних втрат ВВП, навіть якщо буде надано значну зовнішню підтримку для допомоги у відновленні.

Більш затяжний воєнний конфлікт виснажуватиме фінансові ресурси уряду: Moody's оцінює потреби у фінансуванні цього року приблизно в $50 млрд (35% ВВП 2022 року) і прогнозує зростання держборгу приблизно до 90% ВВП з приблизно 49% на кінець 2021 року.

За оцінками Moody's, міжнародні фінансові інститути та інші донори виділили близько $38 млрд фінансової підтримки, з яких $5 млрд вже виплачено з початку вторгнення, що має покрити значну частину розрахункових потреб України у фінансуванні на 2022 рік. Відкриття рахунку у Міжнародному валютному фонді (МВФ) для спрямування донорських ресурсів на платіжний баланс та бюджетні потреби, включно з можливістю для країн передавати спеціальні права запозичення, призведе до подальшого збільшення фінансування, зазначається в повідомленні.

Moody's також зазначає, що фіскальна стійкість України зіткнеться з ризиками у середньостроковій перспективі через ВВП-варранти, випущені в рамках реструктуризації боргу у 2015 році. За дотримання низки умов Україна має платити 15% від виробленої нею додаткової економічної продукції, якщо зростання реального ВВП перевищує 3%, і 40%, якщо зростання реального ВВП перевищує 4%. Зокрема, сильне зростання, викликане відновленням, у 2024 році може спричинити великі виплати за інструментами з 2026 року, коли більше не застосовуватиметься межа виплат у розмірі 1% ВВП.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | війна | Moody's | рейтинг | економіка | ВВП | бюджет | державний борг |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.