Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

МВФ затвердив 18-місячну програму stand by для України на $ 5 млрд з першим траншем $ 2,1 млрд


10.06.2020 16:39

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) затвердила в ніч на середу, 10 червня, за Києвом нову 18-місячну програму standbyдля України на SDR3,6 млрд (понад $ 5 млрд або 179% від квоти) з негайним виділенням $ 2,1 млрд першого траншу.

"Нова програма спрямована на те, щоб допомогти Україні впоратися з проблемами пандемії COVID-19 шляхом забезпечення платіжного балансу і бюджетної підтримки, зберігаючи при цьому досягнення і просуваючи невеликий набір ключових структурних реформ, щоб гарантувати повернення України до зростання після завершення кризи", - цитує Інтерфакс-Україна  реліз МВФ.

Фонд відзначає значні досягнення України в стабілізації економіки за останні п'ять років, проте наголошує на необхідності додаткових зусиль з проведення реформ для забезпечення стійкого і всебічного зростання. Спалах пандемії COVID-19 значно погіршив прогноз і переорієнтував державну політику на стримування і стабілізацію, зазначає МВФ.

"Невизначеність велика, і, згідно з прогнозами, в 2020 році економіка різко скоротиться, оскільки суворі заходи стримування - в Україні і в усьому світі - привели до значного зниження внутрішнього і зовнішнього попиту", - підкреслюється в повідомленні. Згідно з ним Фонд погіршив прогноз спаду ВВП України цього року з 7,7% до 8,2% і його відновлення в 2021 році з 3,6% до 1,1%.

МВФ додає, що очікується також різке скорочення доходів держбюджетів і великі надзвичайні його витрати для подолання кризи, що створило великі потреби у фіскальному фінансуванні і фінансуванні балансу платежів.

"Політика в рамках нової програми буде зосереджена на чотирьох пріоритетах: (i) пом'якшення економічних наслідків кризи, зокрема шляхом підтримки домашніх господарств і підприємств; (ii) забезпечення постійної незалежності Нацбанку та гнучкого обмінного курсу; (iii) забезпечення фінансової стабільності з відшкодуванням витрат на виведення банків; і (iv) просування ключових заходів держуправління і боротьби з корупцією для збереження і поглиблення останніх досягнень", - йдеться в релізі.

Згідно з ним, після виділення першого траншу решту суми планується поетапно виділити чотирма траншами.

Фонд уточнює, що нова угода замінює 14-міс. програму stand by на $ 3,9 млрд, яка була затверджена в грудні 2018 року і спрямована на підтримку стабільності протягом року виборів.

У релізі також повідомляється, що рада директорів оцінила передостанню 4-річну програму розширеного фінансування України EFF, відкриту в 2015 році на SDR12,348 млрд (понад $ 17,2 млрд), з якої Київ зміг отримати лише чотири транші на $ 8,7 млрд. МВФ наголошує, що програма EFF допомогла відновити макроекономічну стабільність і зростання, але не повністю усунула основні вразливості платіжного балансу України.

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва зазначила, що правильна фіскальна і грошово-кредитна політика після кризи 2014-2015 років призвели до різкого скорочення зовнішніх і внутрішніх дисбалансів України: зменшення держборгу, зниження інфляції і відновлення міжнародних резервів, однак здійснення реформ було нерівномірним, і для створення більшої позитивної динаміки і конкурентоспроможної економіки буде потрібно стійке здійснення структурних реформ. За її словами, нині гуманітарна і економічна криза, викликана пандемією COVID-19, переорієнтувала політичні пріоритети з глибоких структурних реформ.

"Нова програма стане опорою для зусиль влади щодо подолання наслідків кризи, забезпечуючи при цьому макроекономічну стабільність і зберігаючи досягнення на сьогоднішній день. Разом із підтримкою з боку Світового банку і Європейського союзу це допоможе задовольнити великі потреби у фінансуванні", - підкреслила Георгієва.

Вона додала, що узгоджені зусилля з реформування, спрямовані на боротьбу з корупцією та зміцнення держуправління, матимуть вирішальне значення для забезпечення макроекономічної стабільності та досягнення сталого і всебічного зростання.

"Ризики для нової програми дуже великі. Невизначеність щодо серйозності та тривалості глобального спаду виключно висока. З внутрішньої (української - ІФ) сторони невизначеність щодо напряму економічної політики залишається суттєвою", - заявила директор-розпорядник Фонду.

Вона зауважила, що держборг і потреби в державному фінансуванні великі, і фіскальна політика повинна бути посилена в міру відновлення, щоб повернути держборг на шлях скорочення.

"Національний банк України вміло керував грошово-кредитною політикою в дуже складний період. Незалежність центрального банку повинна бути збережена, а грошово-кредитна політика і політика обмінного курсу повинні і надалі забезпечувати стабільну опору в контексті режиму таргетування інфляції, дозволяючи при цьому впорядковано регулювати обмінний курс і запобігати стресу ліквідності. Фінансова політика повинна забезпечувати баланс між збереженням фінансової стабільності та сприянням відновленню", - підкреслила Георгієва.

           

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | stand by | МВФ | кредит | бюджет |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.