Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Нацбанк очікує падіння ВВП на 11% та ріст безробіття до 12%


05.05.2020 15:32

Національний банк очікує падіння економіки на 11% та зростання безробіття до 12% у другому кварталі 2020 року.

Про це йдеться у щоквартальному інфляційному звіті НБУ за квітень 2020 року.

Інфляція у 2020 році прискориться, але перебуватиме в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п. За підсумками року споживчі ціни зростуть на 6%.

Внаслідок карантинних обмежень для подолання пандемії та глобальної кризи українська економіка скоротиться на 5% у 2020 році, але відновить зростання на рівні близько 4% у наступні роки.

За прогнозом НБУ, найбільшого потрясіння українська економіка зазнає у II кварталі 2020 року.

У квітні-червні ВВП скоротиться на 11% в річному вимірі, рівень безробіття зросте до близько 12% у сезонно скоригованому вимірі, а зростання зарплат призупиниться.

  

Нацбанк прогнозує, що поступове скасування карантинних обмежень зумовить відновлення української економіки в другому півріччі 2020 року.

Як падіння, так і відновлення буде нерівномірним за видами економічної діяльності. Зокрема від впровадження внутрішніх карантинних обмежень найбільше втратить сектор послуг, роздрібна торгівля, транспорт. Після закінчення карантину ці сектори частково відновляться, проте ще потерпатимуть від повільного відновлення доходів населення.

Туризм та пов’язані з ним авіаційні послуги повноцінно відновляться лише в 2021 році.

Окремі експортноорієнтовані галузі, зокрема металургія, втратять насамперед від звуження зовнішнього попиту в умовах глобальної економічної кризи.

При цьому збережеться високий попит на продукцію сільського господарства, хоча очікується зменшення обсягів врожаю зернових через погіршення погодних умов.

Разом із відновленням економіки у 2021 році заробітні плати знову зростатимуть, а рівень безробіття поступово повернеться до докризових 8-9%.

Очікується, що споживчі настрої повністю відновляться, а приватне споживання у 2021–2022 роках зростатиме темпами 5–7% на рік.

 

Джерело: вебсайт НБУ, Фінансовий клуб


Теги: | НБУ | ВВП | економіка | інфляція | карантин | коронавірус | Covid-19 | безробіття |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.