Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Нацбанк прогнозує спад ВВП України у 2020 році на 5% із відскоком на 4,3% у 2021 році


23.04.2020 17:48

Національний банк України погіршив оцінку динаміки реального зростання валового внутрішнього продукту України на 2020 рік із 3,5% зростання до 5% падіння, однак поліпшив очікування зростання у 2021 році з 4% до 4,3%.

"Негативний вплив пандемії на українську економіку очікується відносно короткостроковим, але досить потужним. Карантинні заходи вже зменшили ділову активність, споживання і зайнятість населення. Скорочення глобального попиту також обмежує можливості експорту країни", - зазначив НБУ в релізі в четвер, передає Інтерфакс-Україна.

За оцінками регулятора, вплив цих факторів на економіку відчутно позначиться протягом другого кварталу цього року.

"Поступова відміна карантину приведе до відновлення української економіки в другому півріччі 2020 року. Цьому сприятиме також м'яка фіскальна та монетарна політики. Збільшення урядом бюджетних видатків на подолання кризи, а також заходи Національного банку з підтримки банківської системи зменшать негативний вплив пандемії на економіку", - йдеться в повідомленні.

Згідно з ним, прогноз зростання на 2022 рік збережено на рівні 4%.

НБУ уточнює, що його новий прогноз номінального ВВП на цей рік становить 3,97 трлн грн (було 4,29 трлн грн), на наступний - 4,36 трлн грн (4,68 трлн грн) при інфляції (на кінець періоду) відповідно 6% (4,8%) і 5% (5%).

Як повідомлялося, Кабмін прогнозує зниження ВВП України цього року на 4,8%, тоді як Міжнародний валютний фонд - на 7,7% у 2020 році з подальшим відновленням на 3,6% у 2021 році.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | ВВП | економіка | НБУ |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.