Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Національний банк активізує роботу із запровадження процентного свопу


21.02.2020 12:52

З метою пожвавлення банківського кредитування Національний банк активізує роботу, необхідну для запровадження у другому півріччі 2020 року нового фінансового інструменту – процентного свопу з банками.

Для цього Національний банк розширив периметр завдань, визначених Положенням про основи процентної політики Національного банку. Відтепер завдання процентної політики буде полягати не лише в утриманні на певному рівні короткострокових ставок міжбанківського ринку (що є першою ланкою процентного каналу монетарного трансмісійного механізму), а й посилення дієвості тих ланок трансмісійного механізму, які забезпечують  вплив короткострокових ставок на вартість довгострокових фінансових інструментів. Це буде досягатися, зокрема, через проведення Національним банком операцій з процентними свопами і встановлення ставок за ними, повідомляє регулятор на своєму вебсайті.

Запровадження нового інструменту спрямоване на виконання одразу декількох цілей.

По-перше, використання процентного свопу з банками посилить дієвість монетарної політики Національного банку. Важливою складовою механізму ціноутворення за цим інструментом є рівень короткострокових ставок міжбанківського ринку, які корелюють з обліковою ставкою Національного банку. Тож банки, які укладатимуть процентні свопи, матимуть додатковий стимул корегувати власні процентні політики відповідно до динаміки облікової ставки.

По-друге, поштовх для запуску ринку процентних свопів, яким може стати участь Національного банку у таких операціях, дасть змогу банкам знижувати власні процентні ризики. Це у свою чергу сприятиме розвитку довгострокового кредитування як підприємців, так і населення, зокрема й іпотеки.

Порядок встановлення процентних ставок за операціями своп процентної ставки та умови проведення Національним банком таких операцій із банками на міжбанківському ринку будуть регламентовані окремими нормативно-правовими або розпорядчими актами Національного банку, робота над якими буде завершена упродовж наступних місяців.

Зміни до основ процентної політики затверджені постановою Правління Національного банку №20 від 18 лютого «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Вони набувають чинності 21 лютого 2020 року.

Довідково

Процентний своп – це похідний фінансовий інструмент у формі угоди між двома сторонами про те, що в певні дати одна з сторін платитиме іншій стороні різницю між процентами, що нараховуються на умовну суму свопа за фіксованою та плаваючою ставками.

Джерело: вебсайт НБУ


Теги: | НБУ | своп |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.