Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Найближчим часом гривня опиниться під тиском через зниження попиту з боку нерезидентів на ОВДП, – банкіри


31.01.2020 12:58

Найближчим часом курс гривні перебуватиме під тиском через зниження попиту з боку нерезидентів на гривневі облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"На курсовій динаміці позначається зниження впливу ключового фактора ревальвації гривні в 2019 році - притоку валюти від нерезидентів під купівлю ОВДП", - сказав директор казначейства банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний.

За його оцінкою, в 2020 році, навіть за сприятливих умов, інвестори менше заводитимуть новий капітал в українські держпапери й більше перевкладатимуть отримані кошти від їх погашень.

Крім того, додав експерт, закінчення місяця і календарний період відшкодувань ПДВ дають змогу експортерам притримувати валюту на тренді, який зростає, що посилює девальваційні настрої. При цьому Нацбанк, будучи активним учасником торгів і їх ключовим трендсетером, уже подавав ринку сигнал про те, що не має наміру підтримувати зміцнення курсу гривні, оскільки такий сценарій є негативним для промвиробництва та реального сектора економіки загалом, що призводить до втрати частини експортної виручки, падіння прибутковості українського експортного бізнесу та недоотримання доходу в бюджет.

"Усі зазначені чинник, поряд із загальним високим попитом на валюту в умовах зовнішніх катаклізмів і внутрішньої невизначеності, створюють передумови для тренда помірної девальвації гривні в межах 25 грн/$1 у короткостроковій перспективі", - сказав експерт.

Директор департаменту казначейства Піреус Банку Ігор Якобчук також вважає, що найближчим часом курс гривні продовжить знижуватися. "Останніми днями курс гривні до девальвації підштовхують великі відшкодування ПДВ і зниження попиту на ОВДП нерезидентами через зниження ставок за ними. Якщо враховувати цього тижня великий обсяг погашення та виплати відсотків за ОВДП, то, найімовірніше, курс національної валюти збереже тенденцію до ослаблення", - сказав він.

При цьому Якобчук додав, що останні проведені аукціони з розміщення ОВДП, номінованих у гривні, свідчать про відсутність запасу для подальшого зниження доходностей і їх встановлення на рівні близько 10% практично на всій кривій. "Суттєве зменшення доходностей проти початку 2019 року й можливі курсові коливання гривні до долара на початку 2020 року стримуватимуть попит на ОВДП з боку нерезидентів. Слід очікувати, що обсяги випусків нових ОВДП будуть достатніми для покриття майбутніх погашень і виконання планів із запозичення нових коштів. Обсяги інвестицій нерезидентів в ОВДП, найімовірніше, зростатимуть набагато меншими темпами, приплив валюти від нерезидентів не чинитиме значного впливу на обмінний курс", - додав він.

Директор департаменту казначейства і фондових ринків Правекс-Банку Артем Красовський вважає, що найближчими днями курс гривні впритул наблизиться до позначки 25 грн/$1.

"Поки що складається враження, що у 2020 році такого ажіотажу навколо українських ОВДП, який спостерігався минулого року, вже не буде, а пропозиція валюти з боку зарубіжних інвесторів буде помірною. Судячи з настрою і очікувань учасників ринку, найближчими днями курс гривні може впритул наблизитися до позначки 25 грн/$1", - сказав він.

Крім того, банкіри вважають, що ризики розповсюдження коронавірусу з Китаю в інші країни може спричинити погіршення настроїв на світових фінансових ринках і опосередковано позначитися на курсі гривні.

"Розміщення цього тижня першого випуску 7-річних бондів – найбільш "довгих" паперів у поточній лінійці Мінфіну, на яке покладалося багато надій, виявилося несподівано слабким: із запропонованого обсягу 6 млрд грн було успішно розміщено лише 3,6 млрд грн, а ще близько 5 млрд грн поданих заявок Мінфін відхилив через завищені ставки. Можна припустити, що на настрої інвесторів певною мірою справді вплинула ситуація з невтішними перспективами поширення коронавірусу та його впливу на світову економіку, змушуючи провадити більш виважену політику ризиків в очікуванні більшої ясності про подальший розвиток подій", - сказав Красовський.

При цьому він додав, що наразі на фінансових ринках відчуваються побоювання щодо уповільнення зростання світової економіки, пов'язані з можливістю подальшого поширення коронавірусу в Китаї та світі. "Насамперед негативний вплив може відчуватися у зв'язку з обмеженням пасажиропотоку, туризму, пересування транспорту і, відповідно, призведе до певного уповільнення економічної активності в усіх суміжних галузях. Перший ефект уже можна спостерігати в зниженні цін на нафту, метали, у зв'язку з очікуваннями потенційного падіння попиту", - сказав він.

"Певною мірою ситуація позначиться і на стані економік країн, пов'язаних із Китаєм торговельними відносинами, до яких належить і Україна, оскільки Китай - один із наших ключових торговельних партнерів. Але поки що про ступінь потенційного впливу коронавірусу на торговельний баланс нашої країни судити зарано - все залежатиме від подальшого розвитку ситуації з локалізацією захворювання та ефективністю заходів боротьби", - додав банкір.

За оцінкою Якобчука, валюти можуть бути порівняно стійкими до новин про поширення коронавірусу.

"Вплив інших вірусів у минулому може дати певне приблизне уявлення про те, якими можуть бути потенційні наслідки поширення захворювання для фінансових ринків. Тоді як традиційні інструменти, такі як акції, можуть зіткнутися з тимчасовим розпродажем, а облігації відчують зростання попиту; рухи валют, імовірно, будуть більш стриманими. Виходячи з попередніх історичних глобальних спалахів смертельних захворювань, можна припустити: валюти можуть бути досить стійкими до новин про поширення коронавірусу", - сказав він.

 

Джерело: Інтерфакс-Україна


Теги: | гривня | девальвація | ОВДП |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.