Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ дозволив іноземним компаніям відкривати рахунки в банках України


04.04.2019 12:00

Національний банк надав можливість відкривати рахунки новим суб’єктам фінансового ринку України – юридичним особам-нерезидентам, у тому числі іноземним інвестиційним фондам та компаніям з управління активами, що діють від імені таких інвестиційних фондів.

Право відкривати рахунки в українських фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції юридичним особам – нерезидентам України передбачають Закони України “Про валюту і валютні операції” та “Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій”, а також Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

З цією метою Національний банк оновив Інструкцію про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів (далі – Інструкція). Вона зокрема регулює порядок відкриття/закриття банками:

●  рахунків  клієнтів – резидентів і нерезидентів України (фізичних та юридичних осіб);

●  кореспондентських рахунків банків – резидентів та нерезидентів;

●  рахунків міжнародних фінансових організацій, а також управителя за договором управління майном.

Регулятор сподівається, що спрощення порядку відкриття рахунків клієнтів, передбачені в Інструкції, позитивно вплинуть на умови ведення бізнесу в Україні завдяки таким новаціям:

●  скасування подання клієнтами банків під час відкриття рахунків картки зі зразками підписів – відтепер розпорядження рахунком здійснюватиметься на підставі переліку осіб, які відповідно до законодавства мають на це право, та  що не потребує нотаріального посвідчення;

●  зміна найменування юридичної особи не передбачає закриття діючих рахунків.

Положення документа не містять режимів рахунків клієнтів (тобто обмежень стосовно проведення операцій з рахунками), а лише визначають деякі особливості здійснення операцій за рахунками окремих клієнтів.

Нова редакція Інструкції затверджена постановою Правління Національного банку України від 01 квітня 2019 № 56 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”. Оновлена Інструкція набирає чинності з 04 квітня 2019 року.

 

Джерело: сайт НБУ


Теги: | НБУ | бізнес | рахунки | банк |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.