Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ спростить ліцензування та нагляд за фінансовими компаніями


27.02.2020 11:17

Національний банк після реалізації проєкту «спліт» спростить ліцензування та нагляд за фінансовими компаніями, запровадивши ризик-орієнтований підхід.

Про це під час круглого столу розповіли заступник директора департаменту ліцензування Сергій Савчук та керівник проєктів та програм департаменту ліцензування Орест Франчук.

По-перше, мікрокредитні організації зможуть паралельно надавати послуги з переказу коштів на підставі основної ліцензії. Як це працюватиме? У документах на отримання основної ліцензії мікрокредитна організація зможе обрати серед бажаних послуг також переказ коштів. Після отримання відповідної ліцензії її буде достатньо як для надання послуги з кредитування, так і для надання послуги з переказу коштів.

По-друге, жодного переліцензування на ринку не проводитиметься. Ба більше, до ліцензування фінкомпаній буде новий підхід. Якщо сьогодні ліцензуються кокретні види фінпослуг (окремо ліцензії на переказ коштів, окремо на надання кредитів), то за новими правилами ліцензії будуть надаватися на види діяльності. Ліцензія на певний вид діяльності фактично буде конструктором, який дасть змогу компанії «набрати» необхідні послуги відповідно до своєї бізнес-моделі.

По-третє, у процесі регулювання мікрокредитного сегмента буде застосуватися переважно нагляд за ринковою поведінкою. Фактично він складатиметься з двох компонентів: захисту прав клієнтів фінкомпаній та нагляду за дотриманням принципів цілісності, прозорості та доброчесності ринку (market integrity).

По-четверте, запровадження дистанційної відеоверифікації клієнтів, що беруть мікрокредити. Дистанційна ідентифікація та верифікація клієнтів стали можливими завдяки новому закону про фінмоніторинг. Водночас НБУ як регулятор усвідомлює ризики дистанційних методів, найбільший серед яких – використання шахраями даних інших осіб. Сьогодні порядок відеоверифікації обговорюється з банківським ринком і надалі буде запропонований небанківським установам.

Загальне бачення НБУ питань регулювання мікрофінансового ринку буде оприлюднене у відповідній Білій книзі, а згодом втілене у пропозиціях до окремого законопроєкту «Про фінансові компанії».

Завантажити презентацію«Розвиток мікрокредитування після Спліта»

Джерело: сторінка НБУ в Фейсбуці


Теги: | спліт | НБУ | ліцензія | фінансова компанія |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.