Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ готує декілька сценаріїв впливу "карантину червоних зон" для макропрогнозу


08.04.2021 11:03

Національний банк України оприлюднить оновлений макропрогноз після оголошення облікової ставки 15 квітня, і для цього розглядає декілька сценаріїв локдаунів - так званого карантину червоних зон.

Про це повідомив голова Національного банку України Кирило Шевченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Наразі беремо декілька сценаріїв локдауну для розрахунків нашої моделі: залежно від того, які сценарії обере уряд, такими і користуватимемося. Звісно, у квітневому прогнозі ми врахуємо посилення обмежень через попадання області/міста у червону зону карантину. Це ризик, який реалізувався", - сказав він.

Водночас Шевченко зазначив, що в оцінці фактора карантину необхідно враховувати два аспекти. "По-перше, карантинні заходи діють на економіку неоднорідно - майже не впливають на такі галузі економіки як промисловість, сільське господарство, й суттєво впливають на сектор послуг, транспорт. По-друге, економіка вже значною мірою адаптувалася до карантинних заходів навіть у секторі послуг", - пояснив голова НБУ.

За його словами, їх вплив не такий руйнівний, як був у другому кварталі 2020 року, зокрема негативний вплив січневого локдауна цього року на ВВП Нацбанк оцінив у 0,2 процентних пункту, а березневих обмежень - ще менше.

Шевченко додав, що на відміну від минулого року, коли локдаун було введено у всій Україні, поки що у червону зону потрапили 11 регіонів – десять областей і Київ.

Говорячи про інші фактори, що впливають на динаміку української економіки, він зазначив, що НБУ очікує збереження високих світових цін на товари, що переважають в українському експорті, тоді як ціни на енергоносії залишатимуться переважно стабільними.

"Додатковий фактор – є ймовірність кращого врожаю, оскільки метеорологічні умови були сприятливими взимку, а також було збільшено площу посівів під озимими культурами", - додав голова НБУ.

Наприкінці січня цього року НБУ прогнозував невелике скорочення економіки в першому кварталі цього року - на 0,1% і її зростання на 11,3% у другому з подальшим уповільненням до 3,5% і 2,6% в третьому і четвертому кварталах відповідно.

Нацбанк очікує збільшення ВВП країни у 2021 році на 4,2%, уряд - на 4,6% після її спаду на 4% у 2020 році.

 

Джерело: "Інтерфакс-Україна"


Теги: | НБУ | гривня | економіка | прогноз | карантин | ВВП |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.