Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ підвищив облікову ставку до 6,5%


04.03.2021 17:21

Національний банк України (НБУ) з 5 березня вирішив підвищити облікову ставку до 6,5% із рівня 6%, на якому він утримував її з 12 червня 2020 року.

Як повідомляється на сайті центробанку у четвер, 4 березня, НБУ прийняв до уваги прискорення інфляції на початку 2021 року, хоча вихід її за межі цільового діапазону центробанку 5% ± 1 в. п. був очікуваним, передає «Інтерфакс-Україна».

"У січні зростання споживчих цін досягло 6,1% у річному вимірі. За попередніми оцінками Національного банку України, інфляція продовжила прискорення і в лютому", - зазначається на сайті центробанку.

Основним припущенням, яке правління Нацбанку України бере до уваги, залишається продовження співпраці з МВФ.

"Національний банк України очікує подальшого прогресу України у переговорах із МВФ. Співпраця з МВФ та іншими міжнародними партнерами важлива для фінансування бюджетних потреб і надання економіці додаткових стимулів для зростання. Завдяки цьому Україна також зможе підтримувати міжнародні резерви на рівні приблизно $30 млрд", - зазначає НБУ.

Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, залишається посилення карантинних обмежень і в країні, і у світі для протидії поширенню пандемії COVID-19.

Як зазначає НБУ, розгортання вакцинації у світі відбувається повільно, тому ризики посилення карантину цього року залишаються актуальними.

"Зокрема, у деяких регіонах України в останні місяці захворюваність помітно зросла. Пандемія все ще створює загрозу зниження ділової активності, охолодження споживчого та інвестиційного попиту. Це, відповідно, може мати стримувальний вплив на інфляцію.

Натомість швидке відновлення ділової активності, пожвавлення товарних ринків, відкладений ефект від масштабних стримувальних заходів, а також ймовірна реалізація відкладеного споживчого попиту створюють ризики прискорення світової інфляції. В таких умовах ймовірним є, зокрема, подальше посилення інфляційного тиску з боку країн - торговельних партнерів України", - зазначають в НБУ.

Серед інших ризиків центробанк відзначає волатильність на світових ринках капіталу, різкіше погіршення умов торгівлі, ескалацію військового конфлікту на сході країни або її кордонах.

Як повідомлялося, НБУ з 31 січня 2020 року знизив облікову ставку з 13,5% до 11% річних, із 13 березня - до 10% річних, а з 24 квітня - до 8% річних. Після цього з 12 червня правління регулятора знизило показник ще на 2 процентних пункти - до 6% річних, а на наступних чотирьох засіданнях у липні, вересні, жовтні та грудні зберегло його на цьому рівні.

 

Джерело: вебсайт НБУ, «Інтерфакс-Україна»


Теги: | НБУ | інфляція | облікова ставка |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.