Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ пояснив зростання курсу долара


28.09.2020 16:38

У вересні незначна девальвація гривні відбулася через зростання попиту з боку імпортерів споживчих товарів і підприємств, які мали виплати за зовнішніми запозиченнями.

Про це розповів заступник голови Національного банку Юрій Гелетій у інтерв’ю LIGA.net.

«Погіршення кон’юнктури валютного ринку у вересні не пов’язане з пропозицією – зростає попит, у першу чергу, з боку імпортерів споживчих товарів. Також валюту активно купували підприємства, які мали в вересні виплати за зовнішніми запозиченнями», - розповів він.

Водночас фундаментальних чинників для якогось довгострокового послаблення гривні відносно долара в НБУ не бачать.

«Ми очікуємо, що початок продажу нового врожаю матиме позитивний вплив на пропозицію валюти. Тобто гривня може повернутися до укріплення. Загалом у нас дуже непогана ситуація з платіжним балансом, зокрема й поточним рахунком. Наш експорт під час кризи знизився значно менше за імпорт. Тобто фундаментальних чинників для якогось довгострокового послаблення гривні ми не бачимо», - заявив Гелетій.

Нагадаємо, в середині вересня НБУ повернувся на міжбанк із продажем валюти.

«Ми продовжуємо виходити на ринок, якщо коливання курсу відбуваються в одну чи іншу сторону. З початку вересня ми продали $175 млн для згладжування коливань. Втім, якщо брати весь період з початку року, то чиста купівля валюти в резерви становить близько $1 млрд», - зазначив Гелетій.

За його словами, в довгостроковій перспективі курс гривні буде формуватися під впливом фундаментальних чинників – динаміки експорту, імпорту, інвестицій.

Заступник голови НБУ також спростував заяву міністра фінансів Сергія Марченка під час презентації проєкту держбюджету-2021, що закладений середньорічний курс 29,1 грн/$ був погоджений з Нацбанком.

«Ця цифра взята з макропрогнозу Мінекономіки. Жодних форматів, процедур чи регламентів, згідно яких НБУ мав би її погоджувати, не існує. Це відповідальність Міністерства фінансів. У цьому контексті можу сказати одне: у НБУ немає жодних таргетів щодо курсу. Загалом що менше уваги до курсу, то краще. Бо є значно важливіший показник – інфляція. Від нього залежить і купівельна спроможність громадян, і вартість кредитів для бізнесу та населення», - підкреслив Гелетій.

Нагадаємо, НБУ пропонував уряду сформувати проєкт бюджету-2021 на більш консервативному прогнозі, ніж зокрема середньорічний курс 29,1 грн/$ і інфляція 7,3%.

 

Джерело: LIGA.net, FinClub


Теги: | НБУ | валюта | долар | курс | гривня |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.