Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ погіршив оцінку росту ВВП


30.07.2021 16:02

Національний банк України в оприлюдненому на сайті оновленому інфляційному звіті знову погіршив оцінку зростання валового внутрішнього продукту України у другому кварталі 2021 року (тут і далі - до аналогічного періоду 2020 року) - до 7,5% із 8,7% у квітневому та з 11,3% - у січневому звіті.

"Зберігався негативний вплив низького торішнього врожаю на експорт, харчову промисловість і сільське господарство (зокрема, тваринництво через зниження рентабельності внаслідок подорожчання кормів). Негативно вплинув на сільське господарство і пізніший - на тиждень - старт жнив", - пояснив Нацбанк погіршення оцінки, передає «Інтерфакс-Україна».

НБУ також переглянув прогноз динаміки ВВП у другій половині цього року. Якщо в квітні він очікував зростання економіки в третьому і четвертому кварталах відповідно на 4,2% і 3,6%, то тепер - на 3,6% і 5,8%.

"Ключовими ризиками для макропрогнозу є посилення карантину в Україні і в світі, а також тривалий і суттєвіший, ніж передбачалося, інфляційний сплеск у світі", - зазначив Нацбанк.

Як повідомлялося, загалом НБУ підтвердив прогноз зростання ВВП на 2021 рік у 3,8% і на 2022-2023 роки по 4%.

Згідно зі звітом, у першому і другому кварталах наступного року центробанк очікує збільшення економіки по 6,7% зі сповільненням до 2,8% у третьому і 1% - у четвертому кварталах.

Як повідомлялося, Мінекономіки минулого тижня оцінило зростання ВВП України в другому кварталі приблизно у 6% після спаду на 2,2% у першому, а загалом за півріччя - в 1,9%, підтвердивши прогноз зростання на рік 4,1%.

ВВП України у 2020 році знизився на 4% після зростання на 3,2% у 2019 році та 3,5% - у 2018 році.

 

Джерело: «Інтерфакс-Україна»


Теги: | НБУ | економіка | ВВП | прогноз | інфляція |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.