Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НБУ ухвалив Основні засади грошово-кредитної політики на 2021 рік


10.09.2020 17:06

Рада Національного банку ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2021 рік і середньострокову перспективу.

Документ розроблений на основі пропозицій правління НБУ з урахуванням Стратегії монетарної політики Нацбанку, що забезпечує послідовність політики регулятора.

Відповідно до Основних засад наступного року Національний банк:

- продовжуватиме політику таргетування інфляції для забезпечення цінової й фінансової стабільності, а також сприяння стійким темпам приросту ВВП;

- підтримуватиме темпи зростання цін у середньостроковій перспективі на рівні 5% із допустимим діапазоном відхилень 1 в.п.;

- дотримуватиметься й надалі режиму плаваючого курсоутворення і не таргетуватиме досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.

Монетарна політика базуватиметься на принципах інституційної, фінансової та операційної незалежності НБУ. Головними критеріями її успішності залишатиметься заякореність інфляційних очікувань на рівні цільового показника та відповідність фактичної інфляції її цільовим значенням у середньостроковій перспективі. Рішення з монетарної політики й надалі будуть спрямовуватися на приведення інфляції до цілі 5% на горизонті 9–18 місяців.

Гнучкість режиму інфляційного таргетування НБУ також використовуватиме для найкращого сприяння економічному зростанню. Це означає, що для уникнення втрат у економічному розвитку Національний банк припускатиме короткострокові відхилення інфляції від установленої цілі під впливом зовнішніх і внутрішніх шоків, які є поза безпосереднім впливом монетарної політики.

Водночас, використовуючи інструменти монетарної політики, Національний банк повертатиме інфляцію до цільових значень на прийнятному часовому горизонті.

Особлива увага приділятиметься розвитку кредитування. Прогнозованість інфляції та зрозумілі для економічних агентів рішення з монетарної політики будуть фундаментом для поглиблення фінансової системи і формування в економіці достатнього обсягу довгострокових і доступних фінансових ресурсів. Заходи з підтримки кредитування включатимуть також активну взаємодію з урядом у частині зниження кредитних ризиків банківської системи та структурної перебудови економіки.

«Основні засади грошово-кредитної політики на 2021 рік – це сигнал бізнесу та експертній спільноті про послідовність нашої політики. Низька та стабільна інфляція залишається нашим пріоритетом. Водночас Національний банк ставить перед собою амбітне завдання не тільки підтримувати помірні темпи зростання цін, але й пожвавити банківське кредитування, сприяти здешевленню і подовженню строковості фінансових ресурсів для розвитку реального сектору економіки», - зазначив голова НБУ Кирило Шевченко.

Підвищення рівня кредитування та довіри до банківської системи мають сприяти формуванню потужного внутрішнього ринку та підвищенню стійкості економіки до шокових впливів. В середньо- та довгостроковій перспективі це забезпечуватиме надійне підґрунтя для збереження стабільної та низької інфляції.

«Досягнення цілі Національного банку щодо підтримки стійких темпів економічного зростання здійснюватиметься шляхом вжиття комплексу заходів у межах монетарного режиму гнучкого інфляційного таргетування, спрямованих на ефективне функціонування механізму фінансового посередництва, нівелювання коливань обмінного курсу, викликаних дією тимчасових факторів, зростання рівня довіри до банківської системи, активну підтримку банківського кредитування економіки», − зауважив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

Він також підкреслив, що монетарна політика Нацбанку лише створює умови для розвитку економіки України, але сама не може бути достатньою передумовою сталого підвищення економічного потенціалу, тому критично важливим є подальше проведення структурних реформ і збереження зваженої фіскальної політики.

У визначений законодавством термін Основні засади будуть надіслані до Верховної Ради з метою інформування.

Джерело: вебсайт НБУ


Теги: | НБУ | банк |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.