Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

Невиконання держбюджету стало максимальним з 2015 року


24.02.2020 13:32

Невиконання плану доходів державного бюджету у 2019 році становить майже 38 млрд грн і стало найбільшим з 2015 року.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, коментуючи звіт про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету міністрів у 2019 році.

«Рахункова палата ознайомилася зі звітом. І в межах нашої компетенції маємо декілька коментарів щодо окремих досягнень уряду у 2019 році», − зазначив він.

За словами Пацкана, у звіті Кабміну зазначається, що виконання затвердженого показника дохідної частини держбюджету на 2019 рік становило 99,1%.

«Проте виконання плану доходів, з урахуванням змін, внесених розпорядниками бюджетних коштів, становило 96,3%. Невиконання плану доходів на 37,8 млрд грн є найбільшим з 2015 року. І це після внесення змін у четвертому кварталі до державного бюджету, зокрема зменшення доходів держбюджету на 20,1 млрд грн», − відзначає він.

Пацкан також зауважив, що дохідну частину держбюджету вдалося наповнити за рахунок наперед сплачених податків.

«Наприклад, у грудні 2019 року сума наперед сплачених податків збільшилась на 9,4 млрд грн. У грудні 2018 року показник був 3,9 млрд грн», − сказав він.

Пацкан підкреслив, що основною причиною невиконання доходів є низька якість макроекономічного прогнозу, про що Рахункова палата неодноразово зазначала.

Крім того, у звіті Кабміну зазначено, що минулого року чистий приплив прямих іноземних інвестицій у порівнянні з 2018 роком збільшився на $100 млн і становив $2,5 млрд.

Однак, за словами Пацкана, такий обсяг іноземних інвестицій на третину менше прогнозованого Урядом на 2019 рік обсягу, який мав би становити $4–4,5 млрд.

Ще одне проблемне питання − збалансування бюджету Пенсійного фонду, яке невідкладно потрібно вирішувати. За словами голови Рахункової палати, уряд наголошує на зростанні середнього розміру пенсії з початку 2019 року на 16,5%.

«Без сумніву це позитивно. Але при цьому видатки державного бюджету на пенсійні виплати щороку збільшуються. У 2019 році вони становили майже 17% усіх видатків держбюджету – близько 182 млрд грн. Крім того, загальний обсяг наданих Казначейством за 2019 рік позик на покриття тимчасових касових розривів Пенсійного фонду, порівняно з 2018 роком, зріс на 32,6%. То ж ця проблема має невідкладно вирішуватися», − додав Пацкан.

Він також зауважив, що уряд наголошує на утриманні дефіциту бюджету в межах, визначених законом. Водночас, підкреслює Пацкан, менший від затвердженого дефіцит держбюджету досягнуто за рахунок неповного здійснення запланованих видатків і надання кредитів.

«Але хочу звернути увагу, що минулого року дефіцит був найбільшим за останні п’ять років і становив 78 млрд грн», − наголосив він.

За словами голови Рахункової палати, у звіті Кабміну також стверджується про зменшення витрат платників податків на обслуговування боргів.

«Якщо порівняти з 2018 роком, то насправді видатки на обслуговування державного боргу у 2019 році зросли на 3,8 млрд грн, або 3,3%», − зауважив Валерій Пацкан.

Нагадаємо, через недоліки прогнозування курсу гривні, недонадходження до державного бюджету в січні склали 2,3 млрд грн.

У Програмі дій уряду на найближчі п'ять років закладено зростання економіки України (ВВП) на 40% і створення 1 млн робочих місць. Для цього потрібно залучити прямих іноземних інвестицій на $50 млрд.

Зазначимо, що Мінекономрозвитку очікує обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну у 2020 році на рівні $3-3,5 млрд за базовим сценарієм.

У жовтні 2019 року очікування припливу прямих іноземних інвестицій в Україну становили $5-6 млрд.

 

Джерело: Фінансовий клуб


Теги: | бюджет | доходи | дефіцит |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.