Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР констатує позитивну динаміку дематеріалізації


21.02.2012 15:37

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) констатує позитивну динаміку процесу дематеріалізації, переведення акцій із документарної форми існування в бездокументарну. Так, за даними регулятора, на початок 2012 року понад 5 200 акціонерних товариств пройшли процедуру дематеріалізації, що складає майже 31 % із товариств з діючими випусками акцій.

«Варто зазначити, що це доволі непоганий показник, адже на початку 2011 року кількість товариств, що перевели свої акції у бездокументарну форму існування, складала ще близько 2 000 компаній. Сьогоднішній показник демонструє зростання більш ніж в два рази, і ми сподіваємось, що ця цифра і надалі буде збільшуватись», - зауважила Алла Папаіка, Директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР.

На сьогодні кількість акціонерних товариств, випуски акцій яких залишилися у документарній формі існування, складає трохи більше, ніж 8 634, тобто 51 % від загальної кількості товариств з діючими випусками акцій. Інші товариства, близько 18 %, не потребують дематеріалізації, оскільки емітували свої акції у бездокументарній формі.

Загалом, Комісія приділяє значну увагу процесу дематеріалізації акцій та чимало зусиль спрямовує на виявлення порушників. Так, на сьогоднішній день, враховуючи вимоги нормативних документів, у разі виявлення товариств, що не здійснили переведення акцій у бездокументарну форму існування, Комісія надаватиме підприємству 6 місяців на усунення порушень. У разі невиконання вищезазначених вимог, до акціонерного товариства будуть застосовуватись санкції – від грошових штрафів до зупинення обігу акцій.

Нагадаємо, що переведення акцій у бездокументарну форму існування є обов’язковою вимогою Закону України «Про акціонерні товариства».


 


Теги: | НКЦПФР | дематеріалізація | бездокументарна форма | діяльність регулятора | обіг акцій |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.