Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР має намір запустити систему складських розписок


26.06.2019 11:44

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) погодила з учасниками ринку і держорганами концепцію складських розписок, зараз розробляє відповідний закон, маючи на меті запустити в Україні з наступного року систему випуску та обліку складських розписок. Про це заявив глава Комісії Тимур Хромаєв в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Вона буде абсолютно добровільною, буде розрахована на досить великі склади. Наприклад, по пшениці ми нараховуємо, напевно, лише 30-40 таких великих поставочних складів, для яких система складських розписок буде потрібна", - розказав Хромаєв.

Він відзначив, що в такому випадку ринок отримає більш чітку і зрозумілу інфраструктуру для зерна.

За словами Хромаєва, на ринку енергоресурсів з точки зору обліку та поставок ситуація краща, оскільки там працюють такі державні компанії-оператори ринку як "Укртрансгаз" і "Укренерго".

"В агросекторі буде складніше, але ми теж збираємося комплексно підійти до вирішення проблеми постачання: і елеваторів, і взагалі складів. Адже це може бути не лише пшениця і кукурудза, це може бути і масло будь-яке. Сховища повинні бути повноцінними учасниками системи постачання за контрактами", - підкреслив глава регулятора.

Хромаєв запевнив, що Комісія має своє бачення в цій сфері. В середині квітня НКЦПФР започаткувала спільний проект з BakerMcKenzieза підтримки ЄБРР.

Говорячи про участь держави в проектах запуску біржової торгівлі, голова Комісії відзначив, що ключове тут – це регулювання: державний регулятор повинен писати чіткі правила дуже ефективно і швидко.

Що стосується участі в капіталах, то, нагадав Хромаєв, держава вже проінвестувала деякі проекти: Розрахунковий центр, Центральний депозитарій, Аграрна біржа. "Якихось нових інвестицій, безумовно, ми не передбачаємо, і вони не потрібні. Ми передбачаємо, що потрібно навести порядок з тим, що вже у держави є. І для того, щоб вона не втратила і виступила таким же учасником з іншими інвесторами в побудові комплексного фінансового і товарного ринку", - заявив глава НКЦПФР.

 

Джерело: Stockworld


Теги: | НКЦПФР | складські розписки |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.