Ми робимо
інформацію доступною
Оновлений сервіс формування звітності SMIDA XML Reports

НКЦПФР оприлюднила Тимчасовий порядок дистанційного проведення загальних зборів акціонерів


10.04.2020 16:52

У зв’язку із запровадженням Кабінетом Міністрів України обмежувальних заходів, направлених на запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), і для забезпечення можливості провести річні загальні збори за результатами 2019 року дистанційно НКЦПФР розробила Тимчасовий порядок скликання та дистанційного проведення загальних зборів акціонерів та загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду.

На засіданні НКЦПФР, яке відбулось 9 квітня 2020 року, зазначений Тимчасовий порядок було схвалено. Комісія чекає на слушні коментарі та зауваження до документу, враховуючи стислі терміни його підготовки, їх можна надіслати до 18:00 14 квітня на e-mail: dmytro.peresunko@nssmc.gov.ua.

Зазначений Тимчасовий порядок може бути застосований акціонерними товариствами, корпоративними інвестиційними фондами, товариствами з обмеженою відповідальністю, які є емітентами цінних паперів. Відповідно до цього Тимчасового порядку можуть бути проведені:

– річні загальні збори акціонерів за результатами 2019 фінансового року;
– позачергові загальні збори акціонерів у випадках їх скликання;
– річні загальні збори учасників корпоративного фонду у 2020 році за результатами 2019 фінансового року;
– позачергові загальні збори учасників корпоративного фонду у випадках їх скликання.

Для дистанційного проведення загальних зборів наглядова рада ухвалює рішення про перенесення загальних зборів і зміну форми їх проведення на дистанційну, про що через депозитарну систему України направляються повідомлення всім акціонерам.

Дистанційний порядок проведення загальних зборів передбачає, що емітент повинен мати договір з Центральним депозитарієм, вимоги до якого встановлені Тимчасовим порядком. Акціонери ж повинні взаємодіяти з депозитарною установою, з якою у них укладено договір щодо обслуговування рахунку в цінних паперах.

«Система для проведення дистанційних зборів акціонерів на період карантину буде базуватися на існуючій інфраструктурі Центрального депозитарію та депозитарних установ. Емітенти будуть взаємодіяти з Центральним депозитарієм на підставі договору, вимоги до якого встановлені цим тимчасовим порядком, а акціонери – з депозитарними установами, з якими у них укладено договір з обслуговування рахунку в цінних паперах. Через депсистему інформація потраплятиме від емітента до акціонерів, і в зворотному порядку до емітента будуть потрапляти результати голосування акціонерів», – прокоментував суть нового порядку Максим Лібанов, Член НКЦПФР.

«Ми хочемо відійти від фізичного контакту людей при проведенні зборів акціонерів, як того вимагають запроваджені Урядом обмежувальні заходи і запропонувати максимально технологічний процес, в якому будуть задіяні професійні учасники ринку. Це тимчасова процедура, зараз мова не йде про ті технології й процеси, які ми запропонували в проекті нової редакції закону про акціонерні товариства. В цьому порядку ми пропонуємо ті можливості, які зможемо забезпечити для ринку в стислі терміни», – додав Олексій Тарасенко, Член правління НДУ.

Нагадаємо, 30 березня 2020 року Верховна Рада прийняла Закон України №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», який дозволив відтермінувати строки проведення річних загальних зборів за результатами 2019 року і строки розкриття річної інформації та дозволив провести загальні збори дистанційно за тимчасовим порядком, який розробить і затвердить своїм рішенням НКЦПФР.

 

Джерело: вебсайт НКЦПФР


Теги: | загальні збори | акціонер | коронавірус | карантин | емітент | депозитарій | АТ | КІФ | Covid-19 |

Важлива інформація

На сайті знаходиться програмне забезпечення для формування інформації відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.